Τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης από την πετρελαϊκή βιομηχανία ήταν σχεδόν 50% υψηλότερα τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι παραγωγοί της χώρας προσαρμόστηκαν στις διεθνείς κυρώσεις και πέτυχαν υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές αργού τους.

Οι φόροι που σχετίζονται με το πετρέλαιο εκτινάχθηκαν στα 590,6 δισ. ρούβλια (6,7 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με 402,8 δισ. ρούβλια τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 41% στα 746,6 δισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η εκτίναξη ακολουθεί τις υψηλότερες τιμές για το αργό πετρέλαιο Urals, το βασικό εξαγωγικό μείγμα της Ρωσίας, καθώς και το ασθενέστερο ρούβλι. Το Υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τους φόρους του Ιουνίου με βάση την τιμή των Urals στα 67,37 δολάρια το βαρέλι, από 53,50 δολάρια πριν από ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, το ρωσικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 15% κατά την υπολογιζόμενη φορολογική περίοδο σε σχέση με πέρυσι, στα 90,88 ανά δολάριο ΗΠΑ, συμβάλλοντας σε υψηλότερα έσοδα του προϋπολογισμού.

Το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων που έχει επιβληθεί από την Ομάδα των Επτά Βιομηχανικών Κρατών. Το μέτρο είχε ως στόχο να μειώσει την εισροή πετροδολαρίων και να περιορίσει τη δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα να διατηρήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά.

Το όριο της Ομάδας των Επτά (G7), το οποίο περιορίζει την πρόσβαση στη δυτική ναυτιλία και ασφάλιση, συνδυάστηκε με την ευρωπαϊκή απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων. Η Μόσχα προσαρμόστηκε σε αυτούς τους περιορισμούς χρησιμοποιώντας έναν τεράστιο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων και ανακατευθύνοντας τις ροές πετρελαίου της σε μη δυτικούς αγοραστές, κυρίως στην Ασία.

Τα έσοδα του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού από το πετρέλαιο θα ήταν υψηλότερα τον Ιούνιο, αν δεν είχαν υποστεί πλήγμα από τις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις προς τα διυλιστήρια της χώρας. Η κυβέρνηση κατέβαλε πάνω από 158 δισεκατομμύρια ρούβλια στους παραγωγούς καυσίμων για τις εγχώριες προμήθειες ντίζελ και βενζίνης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι πληρωμές αντισταθμίζουν εν μέρει τους διυλιστές για τη διαφορά στις τιμές των καυσίμων αυτοκινήτων στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πάνω από τα δύο τρίτα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σε σχεδόν 5,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Η χώρα αναμένει να λάβει 10,99 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τον κλάδο φέτος.

Διαβάστε ακόμη