Σαφείς κανόνες για τον ορισμό της πράσινης ενέργειας είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των παραπλανητικών ή υπερβολικών ισχυρισμών περί φιλικότητας προς το κλίμα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής Iberdrola Renovables Energia στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια του Μέλλοντος στη Μαδρίτη την Τρίτη.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το πράσινο ξέπλυμα», δήλωσε ο Γιούλιο Κάστρο (Julio Castro), η εταιρεία του οποίου είναι ο βραχίονας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ισπανικής Iberdrola.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο ένας παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να μην ανησυχούσε πριν από πολλά χρόνια, αλλά σήμερα πρέπει να ανησυχούμε πολύ γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές στην περιοχή προχωρούν σε εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά των παραπλανητικών πρακτικών «πράσινου ξεπλύματος».

Ο Κάστρο δήλωσε ότι σαφείς κανόνες θα πρέπει να «ορίζουν τι είναι πράσινο και τι δεν είναι πράσινο», με βάση είτε την αυτορρύθμιση του κλάδου και τη συμφωνία για τα κριτήρια αυτά είτε τη ρύθμιση που επιβάλλουν οι περιφερειακές ή εθνικές αρχές.

«Μια σταγόνα πράσινου υλικού σε έναν κουβά γεμάτο μαύρο υλικό δεν το κάνει πράσινο», είπε.

Διαβάστε ακόμη