Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα σουηδικό πρόγραμμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2045.

Το πρόγραμμα CCS θα επικεντρωθεί στη δέσμευση και αποθήκευση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ειδικά από εργοστάσια βιομάζας. Αυτά τα εργοστάσια χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο ξύλο και άλλα απορρίμματα για την παραγωγή καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει οικονομική ενίσχυση μέσω μιας διαδικασίας ανταγωνιστικού διαγωνισμού. Ο πρώτος διαγωνισμός για έργα CCS αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος.

Οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό θα λάβουν επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη έργων ικανών να δεσμεύουν και να αποθηκεύουν τουλάχιστον 50.000 τόνους βιογενούς CO2 ετησίως. Οι συμβάσεις αυτές θα έχουν διάρκεια ζωής 15 ετών.

Η τεχνολογία CCS δεσμεύει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από διάφορες πηγές, όπως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το δεσμευμένο CO2 στη συνέχεια μεταφέρεται και αποθηκεύεται υπόγεια σε γεωλογικούς σχηματισμούς, αποτρέποντας την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα και μειώνοντας την επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή.
Το βιογενές CO2 αναφέρεται στο διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από βιολογικές πηγές, όπως η βιομάζα. Η βιομάζα μπορεί να περιλαμβάνει οργανική ύλη όπως ξύλο, φυτά και γεωργικά απόβλητα. Όταν η βιομάζα καίγεται για την παραγωγή ενέργειας, απελευθερώνει CO2, αλλά αυτό θεωρείται βιογενές επειδή ο άνθρακας δεσμεύτηκε πρόσφατα από την ατμόσφαιρα από τα αναπτυσσόμενα φυτά.

Το σουηδικό πρόγραμμα CCS επικεντρώνεται στη δέσμευση των εκπομπών βιογενούς CO2 από εργοστάσια βιομάζας. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κλειστού συστήματος όπου η ποσότητα CO2 που απελευθερώνεται κατά την παραγωγή ενέργειας είναι ισοδύναμη με την ποσότητα που απορροφά η βιομάζα κατά την ανάπτυξή της. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των καθαρών εκπομπών από αυτά τα εργοστάσια και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Σουηδίας.

Η έγκριση του σουηδικού προγράμματος CCS από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηματοδοτεί την υποστήριξή της για αυτή την τεχνολογία ως εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοιες πρωτοβουλίες CCS σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε ακόμη