Η Shell πάγωσε τις εργασίες κατασκευής σε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες βιοκαυσίμων της Ευρώπης στην Ολλανδία, λόγω των αδύναμων συνθηκών της αγοράς. Αυτή είναι η τελευταία αποτυχία για τα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αναλαμβάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, ο οποίος επικεντρώνεται στην αύξηση των αποδόσεων της εταιρείας. Η διακοπή κατασκευής εξελισσόμενων έργων είναι ασυνήθιστη και αυτή η απόφαση ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση από τον ανταγωνιστή της Shell, την BP, η οποία πρόσφατα σταμάτησε τις εργασίες σε δύο έργα βιοκαυσίμων, σύμφωνα με το Reuters.

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2023, ο Sawan έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο της Shell. Έχει απορρίψει ή πουλήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου, έχει αποχωρήσει από τις αγορές ενέργειας στην Ευρώπη και την Κίνα και έχει αποεπενδύσει από διυλιστήρια. Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν στην απλοποίηση των λειτουργιών της Shell και στον καθορισμό προτεραιότητας στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητές της, οι οποίες είναι κυρίως στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ενώ αυτές οι αποφάσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις περιβαλλοντικές προσπάθειες της Shell, έχουν συμβάλει σε αύξηση 11% της τιμής της μετοχής της Shell μέχρι στιγμής φέτος.

Η επίμαχη μονάδα βιοκαυσίμων βρίσκεται στο χημικό πάρκο της Shell στο Ρότερνταμ και σχεδιάστηκε για να παράγει βιώσιμο καύσιμο αεροπορίας και ανανεώσιμο ντίζελ από ανακυκλώσιμα υλικά. Το πράσινο φως για την ανάπτυξή της δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή το 2025. Τώρα, λόγω των συνθηκών της αγοράς, η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται προς το τέλος της δεκαετίας. Η Shell θα μειώσει τον αριθμό των εργολάβων στο χώρο και θα επιβραδύνει τις εργασίες προκειμένου να διαχειριστεί το κόστος και να βελτιστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση ευθυγραμμίζεται με την εστίαση του Sawan στην μεγιστοποίηση των αποδόσεων για τη Shell. Επισημαίνουν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά των προηγμένων βιοκαυσίμων, οι οποίες έχουν αποτρέψει ακόμη και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Shell από περαιτέρω επενδύσεις. Η Shell θα εξετάσει μια απομείωση για το έργο και θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες στην επερχόμενη τριμηνιαία ενημέρωση συναλλαγών της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διυλιστικής δραστηριότητας της Shell, Huibert Vigeveno, η αναστολή των εργασιών κατασκευής τώρα τους επιτρέπει να αξιολογήσουν την πιο εμπορικά βιώσιμη πορεία για το μέλλον του έργου.

Διαβάστε ακόμη