Οι prosumers (=ένα άτομο που καταναλώνει και παράγει) στη Ρουμανία θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαθιστούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σύμφωνα με νόμο που ενέκρινε το κοινοβούλιο της χώρας, αναφέρει το Balkan Green Energy News.

Η υποχρέωση εγκατάστασης συσσωρευτών αφορά τους νέους ιδιοκτήτες σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αυτοκατανάλωση ισχύος μεταξύ 10,8 kW και 400 kW.

Οι υφιστάμενοι ιδιοκαταναλωτές με εγκαταστάσεις μεταξύ 3 kW και 400 kW θα πρέπει να πράξουν το ίδιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Εάν δεν εγκαταστήσουν αποθήκευση, η δυνατότητά τους να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο θα περιοριστεί στα 3 kW.

Το σύστημα μπαταριών πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της ισχύος των εγκαταστάσεων μεταξύ 3 kW και 200 kW και τουλάχιστον στο 50% των εγκαταστάσεων μεταξύ 200 kW και 400 kW.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στην ομάδα των αγορών κλίμακας γιγαβάτ το 2023

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών Mircea Fechet εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προγράμματα επιδότησης στη Ρουμανία δεν θα σταματήσουν μέχρι να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και στην τελευταία στέγη στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στις αγορές κλίμακας γιγαβάτ το 2023 όσον αφορά τη νέα εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ ανά έτος. Ο αριθμός των prosumers – νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδρύματα – έχει ξεπεράσει τις 100.000, σε σύγκριση με μόλις 1.634 στο τέλος του 2020. Η συνδυασμένη ισχύς των εγκαταστάσεών τους εκτιμάται σε περισσότερα από 1,4 GW.

Η συνδυασμένη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων των prosumers ανέρχεται σε 1,7 GW

Στα τέλη Απριλίου, ο αριθμός τους έφτασε σχεδόν τις 130.000, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,7 GW.

Τον Απρίλιο, η Monsson με έδρα τη Σουηδία εγκαινίασε ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία 24 MWh – το μεγαλύτερο στη Ρουμανία. Πρόκειται για την πρώτη φάση των 216 MWh που έχουν προγραμματιστεί συνολικά.

Διαβάστε ακόμη