Η κυβέρνηση της Νορβηγίας διέταξε ότι κάθε διαπραγμάτευση ή συμφωνία για την πώληση ενός αγροτεμαχίου ιδιωτικής γης στα αρκτικά νησιά Σβάλμπαρντ θα πρέπει να εγκριθεί εκ των προτέρων από το κράτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες ενός οικοπέδου έκτασης 14.830 στρεμμάτων περίπου 40 μίλια από την πόλη Longyearbyen έχουν θέσει το ακίνητο προς πώληση. Έχουν δηλώσει ότι είναι «ανοιχτοί στην πώληση σε φορείς που μπορούν να αμφισβητήσουν τη νορβηγική νομοθεσία για το Σβάλμπαρντ», ανέφερε η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Cecilie Myrseth σε δήλωσή της τη Δευτέρα. Μια τέτοια συναλλαγή θα μπορούσε να διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή και ενδεχομένως να απειλήσει τα νορβηγικά συμφέροντα, δήλωσε το υπουργείο, επιβεβαιώνοντας ότι απαιτείται προηγούμενη και ρητή συναίνεση για οποιαδήποτε συμφωνία.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Αρκτικής αυξάνεται καθώς η κλιματική αλλαγή μειώνει τους θαλάσσιους πάγους στην περιοχή, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τη ναυτιλία. Μια εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που χαρακτηρίζεται από αποστρατιωτικοποίηση και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των χωρών που συνορεύουν με αυτήν δοκιμάζεται τόσο από την υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ακίνητο Sore Fagerfjord διατίθεται στην αγορά έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ (323 εκατομμυρίων δολαρίων), δήλωσε τον Μάιο στο Bloomberg ο Per Kyllingstad, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους πωλητές. Ανήκει για περισσότερο από έναν αιώνα στη νορβηγική εταιρεία χαρτοφυλακίου Aktieselskabet Kulspids.

Πρόκειται για ένα στοχευμένο μέτρο που μειώνει τον κίνδυνο να απειληθούν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση. Η ακίνητη περιουσία δεν έχει αξία για σκοπούς χρήσης και βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή που υπόκειται σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη