Στο μικροσκόπιο των Γερμανών ερευνητών βρίσκονται οι συνέπειες της πράσινης μετάβασης στις εταιρείες του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα υπό τον τίτλο «Έκθεση Dax 40» της εταιρείας κλιματικής τεχνολογίας Right εξετάζει το ερώτημα τι θα σήμαινε για το κλίμα αν όλος ο κόσμος συμπεριφερόταν όπως η Volkswagen, η RWE και η Siemens. Η Right° ανέλυσε το τρέχον κλιματικό αποτύπωμα των εταιρειών του DAX και τον αντίκτυπο των κλιματικών τους στόχων.

Για πρώτη φορά, κάθε εταιρεία αναλύθηκε για να προσδιοριστεί κατά πόσους βαθμούς θα θερμανθεί η γη μέχρι το 2100, εάν ο κόσμος είχε τις ίδιες κλιματικές επιδόσεις. Αυτό καθιστά δυνατό να προσδιοριστεί αν μια εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το Kλίμα, που προβλέπει μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό.

Τα στοιχεία των μεμονωμένων εταιρειών δημοσιεύονται ακόμη και φέτος ανώνυμα. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν πόσα μέτρα πρέπει να ληφθούν ακόμη από την κορυφαία κατηγορία του γερμανικού χρηματιστηρίου όσον αφορά την προστασία του κλίματος. Προς το παρόν, είναι πολλά – αλλά υπάρχει ελπίδα.

Πόσο μεγάλος είναι ο κλιματικός αντίκτυπος

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, μόνο 1 από τις 30 εταιρείες του δείκτη Dax που συμμετείχαν στην έρευνα πληροί επί του παρόντος τον κλιματικό στόχο του Παρισιού. Οι άλλες εταιρείες είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά υψηλότερες: Τέσσερις από αυτές θα προκαλούσαν ακόμη και υπερθέρμανση του πλανήτη κατά έξι βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο.

Ως εκ τούτου, η Χάνε Χέλμκε (Hannah Helmke), συνιδρύτρια της Right° επισημαίνει πως «θέλουμε οι εταιρείες να κατανοήσουν τι σημαίνει 1,5 βαθμός, ώστε να μπορούν να ευθυγραμμίσουν τις ενέργειές τους με αυτό». Για να γίνει αυτό, η εταιρεία της χρησιμοποιεί το δικό της λεγόμενο μοντέλο συμβατότητας X-Degree (XDC).

Σκοπός του είναι να καταστήσει κατανοητό για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ποιες «κλιματικές επιπτώσεις» έχει μια εταιρεία, δηλαδή πόση επιρροή, με βάση τον αριθμό των βαθμών.

Σύμφωνα με τη Χέλμκε, πολλές εταιρείες υφίστανται ήδη αλλαγές, οι οποίες, όμως, δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές. Ωστόσο, ορισμένες από τις εταιρείες που εξετάστηκαν έχουν οικοδομήσει τα θεμέλιά τους σε επιχειρηματικά μοντέλα έντασης εκπομπών.

Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη του status quo για τις εταιρείες του Dax που εξετάστηκαν είναι κατά μέσο όρο κλιματικές επιπτώσεις 4,9 βαθμών Κελσίου έως το 2100. Αυτό ήταν «πολύ υψηλό» και την εξέπληξε, παραδέχεται η Χέλμκε.

Απαιτείται γρήγορη δράση

Αλλά για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του 1,5 βαθμού, οι επιστήμονες λένε ότι όλοι οι παράγοντες πρέπει να υποχωρήσουν γρήγορα. Εξάλλου, όσο αργότερα ληφθούν μέτρα προστασίας του κλίματος, τόσο πιο φιλόδοξοι πρέπει να είναι οι στόχοι.

Η Χέλμκε το εξηγεί ως εξής: «Υπάρχει μόνο μια περιορισμένη ποσότητα εκπομπών που μπορούν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Και κάθε χρόνο που δεν είμαστε στο μονοπάτι του 1,5 βαθμού, αυτός ο προϋπολογισμός γίνεται μικρότερος».

Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη υπάρχουν ακριβώς τα αντίθετα μηνύματα όσον αφορά την προστασία του κλίματος: Στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, τα περιβαλλοντικά ζητήματα ήταν στο παρασκήνιο, ορισμένες εταιρείες αποδυναμώνουν τους κλιματικούς στόχους τους και πολλοί Γερμανοί είναι τώρα συγκλονισμένοι και απογοητευμένοι όταν πρόκειται για την προστασία του κλίματος.

Η Χέλμκε λέει ότι η Right° επικεντρώνεται στις εταιρείες «επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη για αλλαγή, αλλά η εμπιστοσύνη στα κράτη μειώνεται». Εναπόκειται κυρίως στις εταιρείες να αντιστρέψουν την κατάσταση και να ενθουσιάσουν τους καταναλωτές για την προστασία του κλίματος.

Οι κλιματικοί στόχοι επί του παρόντος αυξάνονται κατά 2,3 βαθμούς

Σύμφωνα με την «έκθεση Dax 40», τουλάχιστον οι κλιματικοί στόχοι των εταιρειών Dax δίνουν ελπίδες. Από τις 24 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου οι μισές έχουν προοπτική κλιματικών επιπτώσεων που κυμαίνεται γύρω από την τιμή του 1,5 βαθμού θέρμανσης μέχρι το 2100. Ωστόσο, το υπολογισμένο XDC δέκα εταιρειών Dax είναι περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου βαθμών θέρμανσης.

Οι κλιματικοί στόχοι μιας εταιρείας Dax θα ισοδυναμούσαν ακόμη και με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6,8 βαθμούς. Κατά μέσο όρο, η τιμή XDC των κλιματικών στόχων είναι 2,3 βαθμοί θέρμανσης.

Ωστόσο, η Χέλμκε βλέπει θετικά τους κλιματικούς στόχους. Εξάλλου, η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων της οδηγίας της ΕΕ για τη βιωσιμότητα CSRD θα ισχύει μόνο για το Dax από το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, οι εταιρείες θα πρέπει να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τον στόχο του 1,5 βαθμού. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα, οι 2,3 βαθμοί είναι πάρα πολλοί», λέει η Χέλμκε. Αλλά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Λείπουν δεδομένα σε πολλές εταιρείες του Dax

Ωστόσο, τα δεδομένα από πολλές εταιρείες του Dax λείπουν από τη μελέτη. Επομένως, δεν δημοσιεύθηκαν δεδομένα XDC για δέκα εταιρείες. Και για 16 από τις 40 εταιρείες, οι στόχοι για το κλίμα δεν ήταν αρκετά κατανοητοί ώστε να δώσουν αξία.

Το γεγονός ότι λείπουν πληροφορίες εδώ «δεν είναι καθόλου δυνατό», λέει η Χέλμκε: «Δεν το καταλαβαίνω». Εξάλλου, από το επόμενο έτος θα υπάρχει υποχρέωση υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες να δημοσιεύουν τις εκπομπές Scope 3 της εταιρείας, για παράδειγμα.

Ελπίζει ότι περισσότερες εταιρείες του γερμανικού δείκτη Dax θα εμφανιστούν στη νέα έκδοση του «Dax 40 Report» το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν επίσης να κατονομαστούν εταιρείες προκειμένου να εντοπιστούν πρότυπα για την προστασία του κλίματος.

Διαβάστε ακόμη