Η ενεργειακή εταιρεία Orlen της Πολωνίας προειδοποιεί τις εταιρείες φυσικού αερίου στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Αυστρία ότι μπορεί να κατασχέσει τις πληρωμές τους για εισαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Η προειδοποίηση αυτή απορρέει από μια διαμάχη μεταξύ της Orlen και της Gazprom μετά την αποκοπή της Πολωνίας από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου το 2022 επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, σύμφωνα με το Reuters.

Η στάση της Orlen βασίζεται στις ζημίες που υπέστη μετά την αποκοπή της από τις ρωσικές προμήθειες. Η Ουγγαρία απάντησε στις προειδοποιήσεις της Orlen εκδίδοντας διάταγμα για την προστασία των πληρωμών της κρατικής ενεργειακής εταιρείας MVM CEEnergy προς την Gazprom.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει ήδη αβεβαιότητα λόγω των πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού από τη Ρωσία. Η αυστριακή OMV ανέφερε πρόσφατα την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από την Gazprom μετά από απόφαση ξένου δικαστηρίου.

Η Orlen βρίσκεται επί του παρόντος σε διαιτησία με την Gazprom σχετικά με μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου και δεν σχολιάζει τις λεπτομέρειες των νομικών ενεργειών της. Η SPP της Σλοβακίας, ένας άλλος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, εφάρμοσε πρόσφατα μια νομική αλλαγή για να προστατευτεί από πιθανή κατάσχεση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου της.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το αυξανόμενο ρήγμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε διαφωνίες σχετικά με τα τιμολόγια φυσικού αερίου και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι λεπτομέρειες της απόφασης του πολωνικού δικαστηρίου που επιτρέπει στην Orlen να κατάσχει τις πληρωμές δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό. Η Orlen φέρεται να διεκδικεί πάνω από 350 εκατ. δολάρια από την MVM CEEnergy ως εγγύηση για το ανεξόφλητο υπόλοιπό της από την Gazprom.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας υπόθεσης όπου η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper κέρδισε διαιτησία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της Gazprom, επιτρέποντάς της να καταγγείλει συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Η έκβαση της διαιτητικής αγωγής της Europol Gaz κατά της Gazprom στο ίδιο δικαστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη