Μια νέα έκθεση του London School of Economics διαπίστωσε ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες αγωγές για παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες ή αλλιώς greenwashing. Η έκθεση, η οποία ανέλυσε στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έδειξε ότι μόνο το 2023 θα κατατεθούν 47 νέες υποθέσεις greenwashing. Οι αγωγές αυτές έρχονται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο πατάνε επίσης το πράσινο ξέπλυμα.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι αγωγές είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να λογοδοτήσουν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις για τις υποσχέσεις τους για το κλίμα. Πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δείχνουν ότι οι αγωγές αυτές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, ένα δικαστήριο στη Γερμανία αποφάσισε πρόσφατα εναντίον μιας εταιρείας ζαχαρωτών που ισχυριζόταν ότι το προϊόν της ήταν κλιματικά ουδέτερο. Οι δικαστές υποστήριξαν ότι οι εταιρείες δεν μπορούν απλώς να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους- πρέπει επίσης να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωσή τους.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αγωγών για το κλίμα κατατίθεται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ινδία, για παράδειγμα, το Ανώτατο Δικαστήριο θέσπισε πρόσφατα ένα νέο συνταγματικό δικαίωμα να είναι κανείς ελεύθερος από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να ειπωθεί οριστικά αν οι αγωγές για το κλίμα βοηθούν ή βλάπτουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ορισμένα είδη αγωγών, όπως αυτές που αμφισβητούν τις κυβερνητικές πολιτικές για το κλίμα, έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο.

Διαβάστε ακόμη