Η Ρωσία δημιουργεί έναν “σκιώδη” στόλο μεταφορέων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να παρακάμψει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτός ο στόλος είναι παρόμοιος με τον “σκιώδη” στόλο πετρελαίου που δημιούργησε η Ρωσία νωρίτερα.

Ο κλάδος του LNG είναι πολύ μικρότερος από τον κλάδο του πετρελαίου, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τη Ρωσία να κρύψει τα ίχνη της. Ωστόσο, η Ρωσία χρησιμοποιεί διάφορες τακτικές για να δυσκολέψει την παρακολούθηση των αποστολών LNG της, όπως η χρήση αδιαφανών εταιρειών, παλαιών πλοίων και άγνωστων ασφαλιστών.

Ένα από τα σκάφη που έχει σημειώσει κόκκινα σημαία είναι το Asya Energy, ένα πλοίο 22 ετών που τώρα διαχειρίζεται η Nur Global Shipping, μια εταιρεία άγνωστη στον κλάδο. Η Nur έχει επίσης διαχειριστεί άλλα τρία πλοία μεταφοράς LNG από τον Απρίλιο.

Μια άλλη τακτική που χρησιμοποιεί η Ρωσία είναι η μεταφόρτωση, δηλαδή η μεταφορά καυσίμου από το ένα πλοίο στο άλλο. Αυτό είναι πιο δύσκολο να γίνει με το LNG παρά με το πετρέλαιο, αλλά η Ρωσία έχει εμπειρία σε μεταφορές μεταξύ πλοίων στον αγκυρόβολο του Κίλντιν, βόρεια του Μουρμάνσκ.

Η Ρωσία καταφεύγει στη δημιουργία σκιώδους στόλου LNG επειδή χρειάζεται να βρει εναλλακτικές διαδρομές προς τις αγορές για το φυσικό της αέριο. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις που εμποδίζουν την έναρξη των εξαγωγών από μια νέα εγκατάσταση που ανέπτυξε η Novatek, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG της Ρωσίας.
Ένας “σκιώδης” στόλος θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμψει αυτές τις κυρώσεις και να συνεχίσει να εξάγει LNG, το οποίο αποτελεί βασική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη