Η παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει ένας υποτονικός αγώνας, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς προσπάθειες. Ενώ οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, προβλέπεται να φθάσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος – ένα θετικό σημάδι – ωστόσο εξακολουθούν να υπολείπονται των εκτιμώμενων 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται ετησίως για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στο ενεργειακό τοπίο, προσκολλημένα πεισματικά σε ένα εντυπωσιακό μερίδιο 81,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης το 2023, σύμφωνα με τους Financial Times.

Διάφοροι παράγοντες λειτουργούν ως φρένο για την πράσινη μετάβαση. Η ταχεία αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής και της αιολικής, δεν ήταν αρκετή για να συμβαδίσει με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία. Αυτό δημιουργεί ένα σενάριο όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «παίζουν το παιχνίδι» της κάλυψης και όχι της εκτόπισης. Επιπλέον, οι επικείμενες εκλογές σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εγείρουν ανησυχίες για πιθανή στροφή προς πολιτικές λιγότερο φιλικές προς τη δράση για το κλίμα. Περαιτέρω περιπλέκουν τα πράγματα τα αυξανόμενα επιτόκια, τα οποία μπορούν να καταστήσουν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λιγότερο ελκυστικά από οικονομική άποψη. Οι εμπορικές εντάσεις προσθέτουν άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε αγαθά καθαρής ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, απειλούν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και ενδεχομένως να επιβραδύνουν τα ποσοστά υιοθέτησης.

Ωστόσο, εν μέσω των προκλήσεων, υπάρχουν αχτίδες αισιοδοξίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κάνει σημαντικά βήματα στη μείωση της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα. Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στο μπλοκ έπεσε κάτω από το 70% για πρώτη φορά από τη βιομηχανική επανάσταση, κυρίως λόγω της στρατηγικής απομάκρυνσης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν επίσης σημάδια προόδου. Η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει μειωθεί, με την κατανάλωση άνθρακα να σημειώνει σημαντική πτώση 17% το περασμένο έτος. Ο νόμος του προέδρου Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, με την εστίασή του στα κίνητρα καθαρής ενέργειας, τροφοδοτεί περαιτέρω την ανάπτυξη των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμη και η Κίνα, παρά τη συνολική αύξηση των εκπομπών που συνδέεται με την οικονομική της ανάπτυξη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Η Κίνα εγκατέστησε σχεδόν το 60% της παγκόσμιας νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την καθαρή ενέργεια φαίνονται ελπιδοφόρες. Το κόστος της ηλιακής ενέργειας, για παράδειγμα, έχει μειωθεί κατά 75% την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια πιο ανταγωνιστική επιλογή. Οι τεχνολογικές εξελίξεις συμβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, ενισχύοντας περαιτέρω τη βιωσιμότητά τους. Η παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας άλλος θετικός δείκτης με την ηλιακή παραγωγή να διπλασιάζεται κάθε δύο με τρία χρόνια από το 2010, και η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών να ακολουθεί παρόμοια πορεία. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η νέα παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα υπερβεί στην πραγματικότητα την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, γεγονός που σηματοδοτεί ένα πιθανό σημείο καμπής. Η αισιόδοξη άποψη υποδηλώνει ότι η συνεχής μείωση του κόστους και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις θα ωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να γίνουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας, παραμερίζοντας τελικά τα ορυκτά καύσιμα.

Το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε ένα μέλλον με καθαρές μηδενικές εκπομπές έγκειται σε μια διττή προσέγγιση: συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη καθαρής ενέργειας για την επιτάχυνση της τεχνολογικής προόδου και αποτελεσματικός μετριασμός των πολιτικών κινδύνων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πρόοδο. Με την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να εξασφαλίσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε ακόμη