Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών για το τεράστιο χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων της και θα μπορούσε ακόμη και να πουλήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία εάν δεν επιτύχει τους στόχους της, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΚΤ κατέχει εταιρικό χρέος αξίας περίπου 350 δισεκατομμυρίων ευρώ (376 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο αγοράστηκε στο πλαίσιο ενός μαζικού προγράμματος τόνωσης της οικονομίας την τελευταία δεκαετία, και πιέζει τις εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτό το τεράστιο χαρτοφυλάκιο να γίνουν πιο πράσινες.

Έστρεψε τις επανεπενδύσεις στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) που έχει πλέον καταργηθεί προς πιο πράσινους εκδότες.

Αλλά οι νέες αγορές έχουν σταματήσει εδώ και καιρό και ακόμη και οι τελευταίες από τις επανεπενδύσεις σταματούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτό αναγκάζει την ΕΚΤ, η οποία πιέζει επίσης τις τράπεζες να αποκαλύπτουν περισσότερο τον κλιματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, να βρει ένα νέο εργαλείο για να ενθαρρύνει την εταιρική συμμετοχή.

«Θα τεθούν ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για τα εταιρικά χαρτοφυλάκια στο APP και το PEPP», δήλωσε η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι κανονισμοί της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν ως καθοδήγηση για τον καθορισμό των στόχων. «Εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις από την επιθυμητή πορεία, θα αξιολογούνται διορθωτικές ενέργειες, στο πλαίσιο της εντολής μας, κατά περίπτωση», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Το σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από τους φορείς χάραξης πολιτικής, αλλά δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία και θα χρειαστεί νέα απόφαση πριν αυτό τεθεί σε ισχύ.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι το κλιματικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου της και εξαρτάται από τις επιδόσεις των επιμέρους επιχειρήσεων, τις συνθήκες της αγοράς και τα πρότυπα έκδοσης ομολόγων.

Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάζει τακτικά τις επιδόσεις του χαρτοφυλακίου και την απαιτούμενη δράση, ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να λάβει ή αν οι αποφάσεις αυτές θα δημοσιοποιηθούν, ωστόσο η συνήθης πρακτική της ΕΚΤ θα περιλάμβανε κανονικά την πλήρη αποεπένδυση μεταξύ των επιλογών της.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο των εταιρικών ομολόγων της συρρικνώνεται γρήγορα καθώς λήγει το χρέος και θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 40 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη