Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή πράσινων τεχνολογιών στην Ευρώπη, καθώς ο ανταγωνισμός για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών εντείνεται με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από σχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για μια διήμερη σύνοδο κορυφής, όπου σκοπεύουν να αποφασίσουν ποιοι θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ, για τα επόμενα πέντε χρόνια και να δώσουν κατευθύνσεις για τους στόχους πολιτικής.

Ένα προσχέδιο αυτής της καθοδήγησης, το οποίο είδε το Reuters την Τρίτη, αντανακλά την αυξανόμενη επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες για την κατασκευή των τεχνολογιών που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

«Θα δημιουργήσουμε ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για την κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης για καθαρές μηδενικές τεχνολογίες και προϊόντα», ανέφερε το σχέδιο, προσθέτοντας ότι η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών.

Άλλα πράσινα θέματα ήταν λιγότερο σημαντικά στο προσχέδιο, το οποίο δεν διευκρινίζει αν οι ηγέτες σκοπεύουν να ενισχύσουν τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα κατά την επόμενη πενταετία ή να επενδύσουν περισσότερο στην προσαρμογή στην επιδείνωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής από τις πλημμύρες και τους καύσωνες.

Ένα από τα επόμενα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προτείνει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για τη μείωση των εκπομπών στην ΕΕ έως το 2040. Αυτό δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο.

Δύο διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να μειώσουν την εστίαση των εγγράφων στην πράσινη ατζέντα της Ευρώπης, η οποία αντιμετώπισε αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες από δεξιούς και ακροδεξιούς πολιτικούς.

Τα κέρδη αυτών των κομμάτων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτό το μήνα θα δυσκολέψουν την ΕΕ να περάσει φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσαν νομοθέτες και αξιωματούχοι.

Οι πολύμηνες διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν αυξήσει την επιφυλακτικότητα των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τη στόχευση του τομέα με νέους κανόνες για την ενθάρρυνση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει έναν ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα που θα συνεχίσει να διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια και να υπερασπίζεται ζωντανές αγροτικές κοινότητες», αναφέρεται στο σχέδιο, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να προστατεύει τη φύση.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στη μετατόπιση τομέων από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη