Ένα αυστραλιανό συνταξιοδοτικό ταμείο, το Vision Super, συμμετέχει στη συζήτηση για το πώς οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζουν ότι ο απλός αποκλεισμός των εταιρειών άνθρακα από τα χαρτοφυλάκιά τους δεν θα επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Vision Super πιστεύει ότι η δέσμευση με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι πιο αποτελεσματική από την αποεπένδυση. Πρόσφατα προσέθεσαν μετοχές στην Whitehaven Coal και χρησιμοποίησαν την ιδιοκτησία τους για να πιέσουν για καλύτερη αναφορά για το κλίμα από την εταιρεία. Η προσέγγιση αυτή κερδίζει έδαφος στον επενδυτικό κόσμο, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η πλήρης αποεπένδυση απλώς επιτρέπει σε άλλους να επενδύουν σε αυτές τις εταιρείες χωρίς πίεση για αλλαγή.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου ορισμένα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία καθαρίζουν πλήρως τα χαρτοφυλάκιά τους από περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων. Το Vision Super αποτελεί παράδειγμα μιας αυξανόμενης ομάδας επενδυτών που πιστεύουν ότι η αποεπένδυση δεν είναι τελικά χρήσιμη. Υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να δοθεί κίνητρο για θετική αλλαγή εντός αυτών των εταιρειών παρά να τις εγκαταλείψουμε απλώς.

Το Vision Super διατηρεί ορισμένες εξαιρέσεις, όπως για τον καπνό και τους κατασκευαστές όπλων. Ωστόσο, για τα ορυκτά καύσιμα, πιστεύουν ότι η δέσμευση είναι μια πιο παραγωγική στρατηγική. Επισημαίνουν τις επιτυχημένες προσπάθειές τους να επηρεάσουν τις πρακτικές αναφοράς για το κλίμα της Whitehaven ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας αυτής της προσέγγισης.

Η επένδυση του ταμείου στο Whitehaven έχει προκαλέσει επικρίσεις από ομάδες ακτιβιστών. Ωστόσο, το Vision Super υπερασπίζεται τη στρατηγική του, υποστηρίζοντας ότι η πλήρης αποεπένδυση δεν θα του έδινε τη δυνατότητα να πιέσει για καλύτερες κλιματικές πρακτικές.

Η συζήτηση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές παλεύουν με το πώς να εξισορροπήσουν τις οικονομικές αποδόσεις με την περιβαλλοντική ευθύνη. Η προσέγγιση της Vision Super αναδεικνύει το αυξανόμενο επιχείρημα υπέρ της δέσμευσης έναντι της αποεπένδυσης όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμη