Η κυβέρνηση της Δανίας θα εισαγάγει τον πρώτο ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στη γεωργία, μετά την πεντάμηνη διαπραγμάτευση με τις αγροτικές οργανώσεις και τις ομάδες διατήρησης που κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας (24/6), σύμφωνα με το politico.

Από το 2030 οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν 120 δανικές κορώνες (16 ευρώ) ανά μετρικό τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται, με αύξηση σε 300 κορώνες (40 ευρώ) από το 2035 και μετά. Η κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδάσωση 250.000 εκταρίων γεωργικής γης έως το 2045, τη δημιουργία 140.000 πεδινών εκτάσεων έως το 2030 και την εξαγορά ορισμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τη μείωση των εκπομπών αζώτου.

Πρόκειται για μια «συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για μια ιστορική αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της παραγωγής γης και τροφίμων στη Δανία», έγραψε η υπουργός Οικονομίας Στέφανι Λόουζ στο Χ το βράδυ της Δευτέρας.

Η Κοπεγχάγη είναι γίγαντας στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη γεωργία να προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 46% των εκπομπών μέχρι το 2030. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο φόρος άνθρακα θα μειώσει 1,8 εκατομμύρια τόνους από αυτούς το 2030, το πρώτο έτος λειτουργίας του, επιτρέποντας στη Δανία να επιτύχει τον στόχο της να μειώσει το 70 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών της μέχρι το έτος αυτό.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο μεταξύ του Δανικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων, της Δανικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης, της Δανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων (NNF), της Ένωσης Μεταλλουργών της Δανίας και της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών της Δανίας.

Οι πέντε ενώσεις παροτρύνουν τώρα τους νομοθέτες να εγκρίνουν τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί και να εγκριθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε ακόμη