Ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CBAM), ο πρώτος εισαγωγικός δασμός άνθρακα στον κόσμο, έχει αντιμετωπιστεί με σύγχυση και επικρίσεις από τις επιχειρήσεις, παρόλο που επί του παρόντος βρίσκεται σε φάση συλλογής δεδομένων, σύμφωνα με το Euractiv.

Ο CBAM, που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2023, αποσκοπεί στη φορολόγηση των προϊόντων έντασης άνθρακα, όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, που εισάγονται στην ΕΕ, εκτός εάν η χώρα εξαγωγής διαθέτει παρόμοιο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα. Οι πραγματικοί δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από το 2026, αλλά οι εταιρείες ήδη παλεύουν με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Ένα βασικό παράπονο είναι η πολυπλοκότητα του συστήματος. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλουν εκθέσεις για τις εισαγωγές του 2023 έως τις 31 Ιουλίου 2024. Ωστόσο, παρακολουθώντας τεχνικές ενημερώσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η ασυμβατότητα του προτύπου ISO 14067 για τον ποσοτικό προσδιορισμό των εκπομπών CO2 με την υποβολή εκθέσεων CBAM.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι ο περιορισμός σχετικά με το ποιος μπορεί να υποβάλει έκθεση. Μόνο οι εταιρείες με παρουσία στην ΕΕ μπορούν να υποβάλλουν οι ίδιες εκθέσεις. Οι υπόλοιπες πρέπει να ορίσουν αντιπρόσωπο εντός της ΕΕ, ακόμη και αν έχουν ήδη εγγραφεί στο μητρώο ΦΠΑ.

Οι πολυπλοκότητες αυτές προκαλούν σύγχυση όχι μόνο στους συμμετέχοντες στις ενημερώσεις αλλά και στους ηγέτες του κλάδου. Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) προειδοποίησε τους αξιωματούχους της ΕΕ για τις σημαντικές προκλήσεις συμμόρφωσης που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λόγω της ανάγκης να υποβάλλουν εκθέσεις σε 27 διαφορετικές εθνικές αρχές.

Οι τεχνικές δυσλειτουργίες έχουν απογοητεύσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις. Η γερμανική πλατφόρμα, για παράδειγμα, ήταν αρχικά μη διαθέσιμη για μήνες λόγω έλλειψης καθορισμένης αρχής. Το ICC υποστηρίζει επίσης ότι το όριο των 150 ευρώ για να θεωρηθεί κάποιος εισαγωγέας εμπορευμάτων CBAM είναι πολύ χαμηλό, συλλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό συναλλαγών χαμηλού όγκου.

Η Επιτροπή της ΕΕ δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Όσον αφορά το μέλλον, η Επιτροπή έχει περισσότερη δουλειά να κάνει προτού το σύστημα μεταβεί στη χρέωση δασμών. Τους επόμενους μήνες, οι εταιρείες εκτός ΕΕ θα λάβουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εξουσιοδότηση αντιπροσώπων για την υποβολή εκθέσεων. Επιπλέον, ένας δεύτερος νόμος αναμένεται να ασχοληθεί με την υποδομή ΤΠ για τη συλλογή δεδομένων.

Μέχρι το τέλος του 2024, θα εκδοθεί έκθεση για να καθοριστεί εάν το CBAM θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει “μεταγενέστερα” προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πολυπλοκότητα του συστήματος. Ο επίτροπος για το κλίμα Wopke Hoekstra έχει εκφράσει την προθυμία του για την ιδέα αυτή.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με την πιθανή εξαίρεση της ηλεκτρικής ενέργειας από το σύστημα, ενώ μια τρίτη έκθεση θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο στις βιομηχανίες των φτωχότερων γειτονικών χωρών.

Διαβάστε ακόμη