Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα λόγω της μείωσης των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom αυξάνει τη συμμετοχή του στην αγορά πετρελαίου. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των απωλειών που προκύπτουν από την αποδυναμωμένη αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δυσκολίες της Gazprom απορρέουν από τη ρήξη με τη Δύση λόγω της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου, οι οποίες προηγουμένως αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της Gazprom από το αέριο.
Η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom σημείωσε επίσης σημαντική πτώση το 2023, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), σε σύγκριση με τα 412,94 bcm το 2022.

Εν τω μεταξύ, η θυγατρική της Gazprom στον τομέα του πετρελαίου, η Gazprom Neft, είχε καλύτερη τύχη χάρη στην ακμάζουσα αγορά πετρελαίου.
Για να αξιοποιήσει αυτή την θετική τάση, η Gazprom, μέσω του τμήματος Gazprom Export, αυξάνει ενεργά τη συμμετοχή της στον τομέα του πετρελαίου. Αυτό περιλαμβάνει την εστίαση στο χειρισμό πετρελαίου ESPO, ενός υψηλής ποιότητας είδους δημοφιλούς στους Ασιάτες πελάτες, καθώς και στις εξαγωγές πετρελαίου Siberian Light.

Η Gazprom Export, που προηγουμένως ήταν ένας μικρός παράγοντας στις εξαγωγές πετρελαίου, αύξησε σημαντικά τις δραστηριότητές της στο δεύτερο μισό του 2023. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, με πηγές του Reuters να αναφέρουν σχέδια για περαιτέρω αύξηση των αποστολών πετρελαίου.

Το ρωσικό λιμάνι Kozmino στον Ειρηνικό αποτελεί ζωτικό σημείο εξαγωγής για το πετρέλαιο της Gazprom. Το πετρέλαιο ESPO Blend που εξάγεται από αυτό το λιμάνι είναι ιδιαίτερα επικερδές λόγω της άριστης ποιότητας του και της εγγύτητάς του σε Ασιάτες αγοραστές.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι φορτώσεις πετρελαίου της Gazprom από το Kozmino έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος, σε σύγκριση με το 2023. Η εταιρεία εξάγει τώρα δύο έως τρία πλοία των 100.000 τόνων το μήνα, εκτός από τις εξαγωγές της Gazprom Neft.

Η Gazprom εισέρχεται επίσης σε νέες πετρελαϊκές αγορές. Τον Μάιο του 2024, η εταιρεία φόρτωσε το πρώτο της φορτίο πετρελαίου Siberian Light από το Novorossiisk, σηματοδοτώντας σχέδια για περαιτέρω διαφοροποίηση του εφοδιασμού της με πετρέλαιο.

Επιπλέον, αναμένεται αύξηση στην παραγωγή συμπυκνώματος της Gazprom, καθώς η παραγωγή στο πεδίο Urengoysky προβλέπεται να αποφέρει 1,5 εκατομμύριο τόνους συμπυκνώματος ετησίως. Αν και η Gazprom δεν δημοσιοποιεί συγκεκριμένα στοιχεία για την παραγωγή συμπυκνώματος, αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα του πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη