Η Γερουσία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα της ψήφισης ενός σημαντικού νομοθετήματος για την ενέργεια και το κλίμα: του νόμου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ευέλικτων, προηγμένων πυρηνικών για καθαρή ενέργεια (ADVANCE). Αυτή η διακομματική δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της καθυστέρησης της Αμερικής στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σε σύγκριση με την Κίνα.

Όπως αναφέρει το Semafor, η πράξη επιδιώκει να επιταχύνει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ με τον εξορθολογισμό της κανονιστικής διαδικασίας. Αυτό υποτίθεται ότι θα περικόψει τη γραφειοκρατία που ιστορικά εμπόδιζε την πυρηνική ανάπτυξη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί την πυρηνική ενέργεια ως ένα κρίσιμο όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και η ADVANCE Act θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη των στόχων για καθαρή ενέργεια.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος του νομοσχεδίου μπορεί να είναι περιορισμένος. Ενώ απλοποιεί τους κανονισμούς, είναι απίθανο να προωθήσει σημαντικά τη βιομηχανία ή να αντιμετωπίσει την έλλειψη καινοτομίας που μαστίζει την πυρηνική τεχνολογία των ΗΠΑ σε σύγκριση με την Κίνα. Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία επικεντρώνεται κυρίως στον εξορθολογισμό της δήλωσης αποστολής της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής και παραβλέπει άλλους κρίσιμους τομείς. Επιπλέον, ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο αποδυναμώνει βασικά μέτρα εποπτείας της ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ κατέχουν σήμερα την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό λειτουργικών πυρηνικών αντιδραστήρων. Ωστόσο, η Κίνα γεφυρώνει γρήγορα το χάσμα και εκτιμάται ότι βρίσκεται 15 χρόνια μπροστά από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ανάπτυξη της τελευταίας γενιάς αντιδραστήρων. Η ταχεία αυτή επέκταση τροφοδοτείται από σημαντική κυβερνητική στήριξη, συμπεριλαμβανομένων δανείων με κρατική εγγύηση και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη τοποθετεί τις κινεζικές εταιρείες σε θέση να κυριαρχήσουν στις μελλοντικές εξελίξεις της πυρηνικής τεχνολογίας.

Ακόμη και με μια πιο ισχυρή πυρηνική βιομηχανία, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα άλλο εμπόδιο: ένα ξεπερασμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Ωστόσο, η αντίσταση σε πολιτειακό επίπεδο στα ομοσπονδιακά σχέδια εκσυγχρονισμού του δικτύου δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο. Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να παράσχει κάποια βοήθεια, τελικά, οι μεμονωμένες πολιτείες πρέπει να εγκρίνουν και να διαχειρίζονται τα έργα μεταφοράς.

Παρά τις ομοσπονδιακές προκλήσεις, ορισμένα κράτη λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση των τομέων πυρηνικής ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης σε κρατικά πανεπιστήμια και την επένδυση σε χώρους επίδειξης νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων. Οι πρωτοβουλίες αυτές ελαφρύνουν το βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής πυρηνικής βιομηχανίας των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.

Η ψήφιση του νόμου ADVANCE αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την πυρηνική ενέργεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για τεχνολογική καινοτομία, εκσυγχρονισμό του δικτύου και συνεχή υποστήριξη από τις επιμέρους πολιτείες. Η υπέρβαση αυτών των εμποδίων θα είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσουν οι ΗΠΑ τα βήματά τους στον παγκόσμιο αγώνα για την πυρηνική ενέργεια και να αξιοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια ως εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη