Τους λόγους για τους οποίους οι Γερμανοί επιχειρηματίες φέρονται να είναι απρόθυμοι να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση, αναλύσει ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Zίγκφριντ Ρούσβουρμ (Siegfried Russwurm), σε συνέντευξή του στη Handellsblatt.

Στο ερώτημα της εφημερίδας σε σχέση για το τι πρέπει να συμβεί έτσι ώστε να καταστούν αξιόλογες οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, ο επικεφαλής της κορυφαίας βιομηχανικής ένωσης στη Γερμανία, Ρούσβουρμ, ξεκαθαρίζει πως «το ερώτημα είναι τι είδους ενεργειακό σύστημα θα αποκτήσουμε και πώς θα το χρηματοδοτήσουμε».

Ο ίδιος τονίζει πως βλέπει «μια στρατηγική για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που μέχρι στιγμής αποτελείται μόνο από μερικούς τίτλους».

«Ως μηχανικός» σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων, «κανείς δεν μπορεί να μου εξηγήσει πώς θα κατασκευαστεί σε λίγα χρόνια ο απαιτούμενος αριθμός σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου. Χρειαζόμαστε εδώ σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος θα τους κατασκευάσει, πού θα τοποθετηθούν και πόσο θα κοστίσουν. Αντίστοιχα ανοιχτό είναι και το ερώτημα ποια θα είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε ή δέκα χρόνια. Τότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αν οι εταιρείες είναι απρόθυμες να επενδύσουν».

O ίδιος τονίζει πως «το κλίμα και η οικονομία δεν είναι αντίθετα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι είτε γινόμαστε ανταγωνιστικοί είτε προχωράμε σε πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα. Πρέπει να τα βρούμε μαζί».

Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «δεν θα μας βοηθήσει καθόλου αν μειώσουμε το αποτύπωμα CO2 της Ευρώπης χάνοντας τη βιομηχανία μας και συνεχίζοντας να εκπέμπουμε CO2 στο εξωτερικό. Αν πετύχουμε τους στόχους μας για την προστασία του κλίματος μόνο με το κόστος της καταστροφής της οικονομίας μας, τότε αυτό θα είναι το ασφαλέστερο επιχείρημα υπέρ του να μην μας θεωρούν άλλες χώρες και άλλες κοινωνίες ως πρότυπο».

Όσον αφορά την ασκούμενη έως τώρα πολιτική του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ,ο Ρούσβουρμ τονίζει πως «έχει ήδη προχωρήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση ως υπουργός, αλλά δεν τον ακολουθούν όλοι στο κόμμα του, τους Πράσινους».

Η Handelsblatt αναφέρει πως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, πιστεύει ότι ένα πράσινο οικονομικό θαύμα είναι εφικτό.

Από τη μεριά του, όμως, ο Ρούσβουρμ, τονίζει πως «συνδέει την πίστη στα θαύματα με την εκκλησία. Πολλά πράγματα στην οικονομία είναι προβλέψιμα. Για παράδειγμα, οι ιδιωτικές επενδύσεις πραγματοποιούνται μόνο αν αξίζουν τον κόπο. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Και ακόμη και ο καγκελάριος δεν χρησιμοποιεί τόσο συχνά τελευταία τη φράση πράσινο οικονομικό θαύμα»

Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του Ρούσβουρμ σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, ενόψει των τριών εκλογών σε κρατίδια στα ανατολικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά στο AfD. O Ρουσβούρμ επισημαίνει πως το AfD αποτελεί κίνδυνο για τη Γερμανία.

Σε σχέση με το γεγονός ότι οι αμερικανικοί κατασκευαστές τσιπ επενδύουν σημαντικά στην ανατολική Γερμανία, ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων τονίζει πως «στις εταιρείες αυτές έχουν υποσχεθεί μεγάλες επιδοτήσεις».

Παραπέρα, επισημαίνει πως «κανείς δεν πιστεύει ότι οι παγκόσμιες εταιρείες θέλουν να πολεμούν συνεχώς συγκρούσεις που έχουν να κάνουν με την ξενοφοβία και την έλλειψη μιας φιλόξενης κουλτούρας. Υποτίθεται ότι θα εργαστούν εκεί ειδικοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα διαπιστώσουν εκ των προτέρων πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον. Η ρητορική του AfD αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα».

Διαβάστε ακόμη