Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διεξήγαγαν συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εντάσεις που τροφοδοτούνται από την επέκταση του οπλοστασίου της Κίνας και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Οι συζητήσεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Reuters, επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με το αυξανόμενο πυρηνικό απόθεμα της Κίνας και τη δέσμευσή της σε μια πολιτική δεκαετιών της «μη πρώτης χρήσης», δηλαδή της μη έναρξης πυρηνικής επίθεσης. Η Κίνα προσπάθησε να καθησυχάσει τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τη στάση της να μην κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων και αρνούμενη οποιαδήποτε πρόθεση να επιτύχει πυρηνική ισοτιμία με τις ΗΠΑ. Τόνισαν την πολιτική της ελάχιστης αποτροπής, υποδηλώνοντας ότι το πυρηνικό τους οπλοστάσιο χρησιμεύει αποκλειστικά ως αποτρεπτικό μέσο και όχι για επιθετικούς σκοπούς.

Ενώ αυτές οι άτυπες συνομιλίες θεωρούνται ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας, η πρόοδος παραμένει περιορισμένη. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σταμάτησαν πέρυσι και οι ΗΠΑ εξέφρασαν απογοήτευση για την έλλειψη εμπλοκής της Κίνας στις συζητήσεις αυτές.

Το ταχύ πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού της Κίνας αποτελεί μείζονα ανησυχία. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το απόθεμά τους θα μπορούσε να φτάσει τις 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030, υπερβαίνοντας αυτό που θα απαιτούσε μια πολιτική ελάχιστης αποτροπής. Περαιτέρω θολώνει τα νερά η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας όσον αφορά την πυρηνική της στρατηγική. Η άρνησή της να συζητήσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος εκσυγχρονισμού της και οι διαφωνίες σχετικά με την επιβιωσιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας σε ένα σενάριο πρώτου πλήγματος δημιουργούν καχυποψία και εμποδίζουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Παρά τις προκλήσεις, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα αναγνωρίζουν την αξία του συνεχιζόμενου διαλόγου. Περαιτέρω συζητήσεις προγραμματίζονται για το 2025. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαφάνειας της Κίνας σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της και της συνεχιζόμενης αύξησης του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Διαβάστε ακόμη