Η ολλανδική κρατική εταιρεία δικτύων TenneT δήλωσε την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, ότι τερμάτισε τις συνομιλίες για την πώληση της γερμανικής δραστηριότητάς της στη γερμανική κυβέρνηση και θα διερευνήσει τώρα εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης για την επιχείρηση, σύμφωνα με το Reuters.

Το γερμανικό κράτος είχε ζητήσει από την Ολλανδία το 2023 να πουλήσει το δίκτυο, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, σε μια συμφωνία που θα το είχε αποτιμήσει γύρω στα 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς θεωρούνταν κρίσιμη υποδομή για τη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια.

Όμως οι πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συμφωνία εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης της Γερμανίας, με αποτέλεσμα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τον Μάιο να απευθύνει προσωπική έκκληση στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει προσφορά.

«Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενημέρωσε το ολλανδικό κράτος ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει την προγραμματισμένη συναλλαγή λόγω δημοσιονομικών προκλήσεων», ανέφερε η TenneT σε ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλια.

Η TenneT διαθέτει το μεγαλύτερο σχέδιο κεφαλαιουχικών δαπανών στην Ευρώπη, καθώς επενδύει 160 δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες δεκαετίες σε βελτιώσεις του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός δικτύου που απαιτείται για την υποστήριξη πάρκων ανεμογεννητριών στη Βόρεια Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη