Τα σχέδια της Γαλλίας για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα απειλούνται από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λε Πέν, το οποίο ενδέχεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές εντός εβδομάδων (30.06 – 07.07.24) και να καταργήσει βασικές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Αξιοποιώντας την οργή ορισμένων ψηφοφόρων ότι οι πολιτικές για το κλίμα πλήττουν το πορτοφόλι τους και την ελευθερία των επιλογών τους, ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν έχει δεσμευτεί να ανατρέψει σημαντικά σημεία της ιστορικής Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μια νίκη του κόμματος θα μπορούσε να απειλήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τους κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους κατασκευαστές τουρμπίνων και τους κατασκευαστές μπαταριών αυτοκινήτων, θέτοντας τη Γαλλία σε πορεία σύγκρουσης όσον αφορά τις πράσινες υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της ΕΕ.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τις τιμωρητικές πράσινες πολιτικές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Zαν -Φιλίπ Τανγκούι (Jean-Philippe Tanguy), υπεύθυνος της οικονομικής και ενεργειακής πλατφόρμας του Εθνικού Συναγερμού. «Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050, θέλουμε να το επιτύχουμε με άλλα μέσα».

Εάν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ο Εθνικός Συναγερμός θα σταματήσει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, θα εγκαταλείψει την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που έχει προγραμματιστεί για το 2035, θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις ανακαίνισης κατοικιών και θα περιορίσει τα σχέδια για τον αποκλεισμό των πιο ρυπογόνων οχημάτων από τις μεγάλες πόλεις. Αντ’ αυτού, θα επικεντρωθεί στην κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και στην υποστήριξη της ανάπτυξης καθαρών καυσίμων, όπως το υδρογόνο.

Αυτό το πολιτικό πρόγραμμα θα αποτελούσε σεισμική αλλαγή στις ενεργειακές προτεραιότητες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου το κόμμα της Αναγέννησης βρίσκεται σήμερα στην μακρινή τρίτη θέση στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είχε καταρτίσει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για τα πάντα, από την αιολική, την ηλιακή και την πυρηνική ενέργεια, μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις ανακαινίσεις κτιρίων και τα πράσινα αέρια. Τώρα όλα αυτά είναι στον αέρα.

«Όλες οι επιχειρήσεις που επιδοτούνται και έχουν αντίκτυπο στους πληθυσμούς, όπως η αιολική ενέργεια, θα βρεθούν σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Νικολά Ροσόν (Nicolas Rochon), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων RGreen Invest. «Αυτό θα βάλει φρένο στον ρυθμό των νέων έργων».

Οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη τρομάξει από τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις μιας πιθανής νίκης του Εθνικού Συναγερμού, πωλούν τις γαλλικές ενεργειακές μετοχές. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Engie SA και η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Voltalia SA έχουν υποχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες μετοχές που διαπραγματεύονται στο Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη Γαλλία, το κόμμα της Λε Πεν έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του χάρη στην αγωνία των ψηφοφόρων για την αύξηση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει δεσμευτεί να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στη βενζίνη, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα. Το κόστος αυτό, το οποίο εκτιμά σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ (15 δισεκατομμύρια δολάρια), θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από έναν προσωρινό φόρο στα έκτακτα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και από χαμηλότερες επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μακρόν, Mπρούνο Λε Μερ (Bruno Le Maire), έχει προειδοποιήσει ότι οι πολιτικές αυτές θα επιδεινώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας – ήδη ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το κόστος της προτεινόμενης από το Εθνικό Συναγερμό μείωσης του ΦΠΑ κοντά στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην πράσινη πολιτική που θα προκύψει από μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού θα αφορά την αιολική ενέργεια, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία. Ο Μακρόν σχεδιάζει να χορηγήσει οικονομική στήριξη για μια σημαντική επέκταση, προσθέτοντας περίπου 1,5 γιγαβάτ χερσαίων αιολικών έργων ετησίως και να προκηρύξει διαγωνισμό για σχεδόν 16 γιγαβάτ υπεράκτιων ανεμογεννητριών μέχρι το τέλος του 2026.

Ο κ. Τανγκούι, ο οποίος ονομάστηκε “κύριος Οικονομία” του Εθνικού Συναγερμού, λέει ότι η Γαλλία δεν χρειάζεται περισσότερη αιολική ενέργεια. Το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι ήδη σχεδόν εξ ολοκλήρου απαλλαγμένο από άνθρακα, είπε, με περίπου 90% να προέρχεται από πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, αιολικά και ηλιακά. Θα κατέβαζε μάλιστα έναν περιορισμένο αριθμό ανεμογεννητριών που είναι “άσχημες” σε εμβληματικές τουριστικές περιοχές.

Το κόμμα της Λε Πεν θα τερμάτιζε επίσης τη στήριξη νέων έργων φωτοβολταϊκών πάρκων που χρησιμοποιούν κινεζικά πάνελ, ενώ θα υποστήριζε την κατασκευή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στη Γαλλία, δήλωσε ο Τανγκούι. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά τις εξελίξεις, επειδή η Ευρώπη δεν κατασκευάζει σχεδόν καθόλου φωτοβολταϊκά πλέον και τα σχέδια για την κατασκευή δύο εργοστασίων στη Γαλλία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο Εθνικός Συναγερμός θα υποστηρίξει την κατασκευή 20 αντιδραστήρων έως το 2045, δήλωσε ο Τανγκούι, προχωρώντας περισσότερο από τα έξι έως 14 νέα πυρηνικά εργοστάσια που θέλει ο Μακρόν να κατασκευάσει η κρατική Electricite de France SA. Το κόστος αυτό θα αντισταθμιζόταν εν μέρει από την εξοικονόμηση πόρων από τις επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην επιβράδυνση των νέων συνδέσεων στο δίκτυο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Τανγκούι.

Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο Τιερί Ντο (Thierry Deau), διευθύνων σύμβουλος της Meridiam SAS, η οποία έχει επενδύσει περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υποδομών παγκοσμίως, είναι αισιόδοξοι ότι η επέκταση της καθαρής ενέργειας θα συνεχιστεί στη Γαλλία.

«Δεν πιστεύω στην επιβράδυνση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Ντο σε συνέντευξή του. Το ταμείο του μόλις αποφάσισε να επανεπενδύσει στην Allego NV, μια εταιρεία που κατασκευάζει δίκτυα φόρτισης αυτοκινήτων στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν ανησυχώ επίσης για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία».

Ο Εθνικός Συναγερμός θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 289 έδρες στο τέλος των εκλογών δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου για να αποκτήσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, προϋπόθεση που έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Τζόρνταν Μπαρδέλα για να γίνει πρωθυπουργός. Το κόμμα κατείχε 88 έδρες στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Δεδομένης της δομής των γαλλικών εκλογών, η πρόβλεψη του τελικού αριθμού των εδρών πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας είναι δύσκολη. Για τον πρώτο γύρο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Εθνικός Συναγερμός προηγείται με ποσοστό 32,7% στην πρόθεση ψήφου. Μια αριστερή συμμαχία, που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ήταν δεύτερη με 26,3%, ενώ το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του ήταν στην τρίτη θέση.

Διαβάστε ακόμη