Σε νέα στρατηγική συνεργασία προχωρούν η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νιγηρίας NNPC Ltd και η γαλλική TotalEnergies. Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι δύο προχωρούν σε επένδυση, ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία εγκατάστασης εξόρυξης και αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, που δεν κατονομάζεται η επένδυση θα γίνει στο νότιο Ρίβερς κι έχει σκοπό την ενίσχυση των εξαγωγών και των εγχώριων προμηθειών. Η ίδια πηγή μεταδίδει πως αναμένεται επίσημη ανακοίνωση εντός της εβδομάδας.

Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, θα παράγονται 350 εκατομμύρια κυβικά αερίου και 10.000 βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ημερησίως.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση και σε άλλες επενδύσεις στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως τόνισε στο Reuters και η Κλημεντίνη Γουάλοπ, διευθύντρια στην εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου Horizon Engage.

Δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η συμφωνία της γαλλικής TotalEnergies στη Νιγηρία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα φυσικού αερίου στην Αφρική με δυνατότητα παραγωγής άνω των 200 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, αλλά με ταυτόχρονη έλλειψη κατάλληλων υποδομών, λαμβάνει στρατηγικές και γεωπολιτικές διαστάσεις για την τροφοδότηση της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη