Η Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την απολιγνιτοποίηση της βαριάς βιομηχανίας με την έναρξη του πρώτου της έργου παραγωγής ατμού με πυρηνική ενέργεια. Το έργο Heqi No. 1, που βρίσκεται στον πυρηνικό σταθμό Tianwan στην επαρχία Jiangsu, τέθηκε σε λειτουργία, όπως ανακοίνωσε μέσω WeChat ο κρατικός Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας (CNNC), σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό το έργο παράγει ατμό για μια μονάδα πετροχημικών στην κοντινή πόλη-λιμάνι Lianyungang. Και το έργο Heqi No. 1 και ο σταθμός Tianwan λειτουργούν από την θυγατρική της CNNC, China National Nuclear Power Co. (CNPNC).

Ο συνδυασμός πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άλλες εφαρμογές, όπως η θέρμανση δικτύου και οι βιομηχανικές διαδικασίες, είναι γνωστός ως συμπαραγωγή. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η συμπαραγωγή προσφέρει πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο οικονομικής αποδοτικότητας όσο και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αποτελεί το δεύτερο τέτοιο έργο στην Κίνα τους τελευταίους μήνες, μετά την έναρξη της παραγωγής θερμικής ενέργειας για βιομηχανική χρήση από πυρηνική ενέργεια στον σταθμό Qinshan στην επαρχία Zhejiang τον Δεκέμβριο του 2022.

Διαβάστε ακόμη