Η OMV Petrom επενδύει 750 εκατομμύρια ευρώ για να μετατρέψει το διυλιστήριο Petrobrazi στον πρώτο μεγάλο παραγωγό βιώσιμων καυσίμων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα της εγκατάστασης κατά 15% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με το Blakan Green Energy News.

Η επένδυση θα περιλαμβάνει μια νέα μονάδα παραγωγής βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας (SAF) και υδρογονοπυρολυμένου φυτικού ελαίου (HVO), επίσης γνωστό ως ανανεώσιμο ντίζελ. Αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2028 και θα μπορεί να παράγει 250.000 τόνους βιώσιμων καυσίμων ετησίως.

Η OMV Petrom επενδύει επίσης 190 εκατομμύρια ευρώ (με 50 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια) σε δύο νέες μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Αυτές οι μονάδες θα έχουν συνολική χωρητικότητα 55 MW και θα παράγουν 8.000 τόνους υδρογόνου ετησίως. Το πράσινο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιώσιμων καυσίμων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 70% σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα.

Για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία πρώτων υλών για τη μονάδα βιοκαυσίμων, η OMV Petrom απέκτησε μερίδιο 50% στην Respiră Verde, μια εταιρεία που συλλέγει έως και 10.000 τόνους χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού ετησίως στη Ρουμανία.

Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της OMV Petrom για τη βιωσιμότητα. Η εταιρεία έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 30% έως το 2030 και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η εταιρεία επενδύει επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας πρόσφατα αποκτήσει μερίδιο 50% σε τρία φωτοβολταϊκά έργα συνολικής χωρητικότητας 130 MW και λάβει άδειες λειτουργίας για επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια συνολικής ισχύος 710 MW.

Διαβάστε ακόμη