Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επισήμανσης των βιώσιμων επενδύσεων, σύμφωνα με το Reuters. Στόχος είναι να γίνουν οι πληροφορίες πιο σαφείς για τους επενδυτές και να μειωθεί ο κίνδυνος «πράσινου ξεπλύματος», όπου οι επενδύσεις παρουσιάζονται παραπλανητικά ως φιλικές προς το περιβάλλον.

Επί του παρόντος, η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα όπου ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια επισημαίνονται βάσει του άρθρου 8 (περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά) και του άρθρου 9 (βιώσιμες επενδύσεις). Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι το σύστημα αυτό είναι πολύπλοκο και επιτρέπει το «πράσινο ξέπλυμα». Για παράδειγμα, ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υποβάθμισαν πρόσφατα τα κεφάλαια από το άρθρο 9 στο άρθρο 8 για να αποφύγουν τον έλεγχο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα εισάγουν δύο νέες, απλούστερες κατηγορίες: «βιώσιμες» και «μεταβατικές». Οι βιώσιμες επενδύσεις θα πληρούν σαφή κριτήρια και θα επικεντρώνονται σε εταιρείες που είναι ήδη φιλικές προς το περιβάλλον. Οι μεταβατικές επενδύσεις θα αφορούν εταιρείες που στοχεύουν να γίνουν πιο βιώσιμες με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό το νέο σύστημα θα είναι προαιρετικό, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι θα δώσει στους επενδυτές μια σαφέστερη εικόνα των στόχων ενός ταμείου. Επιπλέον, η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας που θα βαθμολογεί επενδυτικά προϊόντα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, οι ασφάλειες και οι συντάξεις. Αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη διαφάνεια για τους επενδυτές.

Συνολικά, στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι οι επενδυτές έχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεών τους. Αυτό θα συμβάλει στην αποτροπή του «πράσινου πλυσίματος» και στην προώθηση επενδύσεων που συμβάλλουν πραγματικά σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη