Το Ταμείο Καινοτομίας, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ, θα υποστηρίξει 15 έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης μικρής κλίμακας και 3 έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης προτάσεων μεγάλης κλίμακας. Αυτά τα έργα έχουν πλέον υπογράψει τις συμβάσεις επιχορήγησης, που ανέρχονται σε συνολικό ποσό χρηματοδότησης 173 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Με αυτή την υποστήριξη, το Ταμείο Καινοτομίας θα βοηθήσει τις εταιρείες στην Ευρώπη να φέρουν στην αγορά καινοτόμες τεχνολογίες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας και των βιομηχανιών που κάνουν εντατική χρήση ενέργειας.
Όλα τα επιλεγμένα έργα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στον απογαλακτισμό της Ευρώπης από τον άνθρακα και στη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Κατά τη διάρκεια των 10 πρώτων ετών λειτουργίας τους, τα 15 έργα μικρής κλίμακας θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά πάνω από 1,7 εκατομμύρια τόνους CO2 ισοδύναμο, ενώ για τα 3 έργα μεγάλης κλίμακας, αυτό το δυναμικό θα μπορούσε να ανέλθει σε 2,9 εκατομμύρια τόνους CO2 ισοδύναμο. Θα λάβουν χρηματοδότηση της ΕΕ που κυμαίνεται από 1,6 εκατομμύρια ευρώ έως 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα μικρής κλίμακας και από 13 έως 62 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα μεγάλης κλίμακας.
Για πρώτη φορά, το Ταμείο Καινοτομίας θα υποστηρίξει λετονικά και ουγγρικά έργα, διευρύνοντας το γεωγραφικό του πεδίο σε 24 χώρες. Επιπλέον, 9 από τους 21 δικαιούχους των έργων μικρής κλίμακας και 1 στους 4 δικαιούχους των έργων μεγάλης κλίμακας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτά τα νέα έργα του Ταμείου Καινοτομίας θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή εξαρτημάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παραγωγή υδρογόνου. Τα έργα καλύπτουν επίσης τους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του γυαλιού, των κεραμικών, των δομικών υλικών, του σιδήρου και του χάλυβα, των διυλιστηρίων, των χημικών προϊόντων, του τσιμέντου και του ασβέστη και του υδρογόνου.
Ιστορικό
Συνολικά υποβλήθηκαν 72 προτάσεις έργων για την τρίτη πρόσκληση μικρής κλίμακας του Ταμείου Καινοτομίας. Αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με βάση πέντε κριτήρια: βαθμό καινοτομίας, δυναμικό μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, ωριμότητα έργου, δυνατότητα επεκτασιμότητας και αποδοτικότητα κόστους. Επιπλέον, τα τρία έργα μεγάλης κλίμακας συμμετείχαν σε προηγούμενες προσκλήσεις για έργα μεγάλης κλίμακας και έχουν πλέον ολοκληρώσει τις Συμβάσεις Επιχορήγησης.
Επιπρόσθετα, τέσσερα ακόμη έργα μικρής κλίμακας από την τρίτη πρόσκληση μικρής κλίμακας έλαβαν Βοήθεια Ανάπτυξης Έργου (PDA) για να βελτιώσουν την τεχνική και/ή οικονομική τους ωριμότητα με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Στόχος του Ταμείου Καινοτομίας, με εκτιμώμενα έσοδα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (υπολογισμένα με τιμή άνθρακα 75 ευρώ ανά τόνο CO2) από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ μεταξύ 2020 και 2030, είναι να δημιουργήσει οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές να επενδύσουν σε προηγμένες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών και μηδενικού άνθρακα και να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ευρώπης στην κλιματική ουδετερότητα.
Το Ταμείο Καινοτομίας έχει ήδη διαθέσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 100 καινοτόμα έργα μέσω προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Στην περίπτωση τακτικών επιχορηγήσεων, το πρόγραμμα υποστηρίζει έως και το 60% των σχετικών δαπανών που υπολογίζονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέρεται στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Έως και το 40% της επιχορήγησης μπορεί να χορηγηθεί κατά το κλείσιμο της χρηματοδότησης ή με βάση προκαθορισμένους ορόσημα πριν από το κλείσιμο της χρηματοδότησης. Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (CINEA) είναι ο φορέας υλοποίησης του Ταμείου.
Διαβάστε ακόμη