Η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό της μείγμα. Η Υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της χώρας, Dubravka Đedović Handanović, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της γαλλικής EDF, μιας κρατικής εταιρείας ενέργειας, για να συζητήσουν τη συνεργασία στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Η συνάντηση αυτή ακολουθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Σερβίας και EDF νωρίτερα φέτος. Το μνημόνιο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θεωρείται ως το αρχικό βήμα προς μια πιο εις βάθος εταιρική σχέση.

Η EDF παρουσίασε τη στρατηγική της, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου πυρηνικών σταθμών σε όλη την Ευρώπη. Η Σερβία θεωρείται ως πιθανός συμμετέχων σε αυτή την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πυρηνικής ενέργειας. Η μεγάλη εμπειρία της EDF στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών, με εργατικό δυναμικό 50.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 7.000 μηχανικών, την καθιστά πολύτιμο συνεργάτη για τη Σερβία.

Το Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας της Σερβίας σχεδιάζει να ξεκινήσει διαδικασία δημόσιας σύμβασης για μια προκαταρκτική τεχνική μελέτη για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Η EDF έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε αυτή τη μελέτη, γεγονός που θεωρείται θετική εξέλιξη λόγω της εμπειρίας της σε παρόμοια έργα σε όλη την Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο εισαγωγής πυρηνικής ενέργειας περιλαμβάνεται σε ένα από τα σενάρια που περιγράφονται στο Εθνικό ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα της Σερβίας (INECP). Για να προχωρήσει, απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές στον Νόμο περί Ενέργειας. Δημόσια συζήτηση για αυτές τις αλλαγές είναι προγραμματισμένη για φέτος το καλοκαίρι.

Η υπουργός τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ενέργεια στο μέλλον για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πηγή ενέργειας βάσης με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Η Σερβία βλέπει την πυρηνική ενέργεια ως μια πιθανή λύση στο μονοπάτι της προς την ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε ακόμη