Οι γερμανικές αρχές διερευνούν πλαστά προγράμματα μείωσης εκπομπών στην Κίνα, τα οποία χρησιμοποιούν οι πετρελαϊκές εταιρείες για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους στη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA) εξετάζει επί του παρόντος 40 από τα 60 έργα που ενέκρινε στην Κίνα. Αυτά τα προγράμματα, γνωστά ως προγράμματα μείωσης εκπομπών στην παραγωγή (UER), σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις πετρελαϊκές εταιρείες έναν πρόσθετο τρόπο να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προγράμματα φαίνεται να είναι πλαστά και δεν θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί, σύμφωνα με το Clean Energy Wire.

Τα έργα UER επικεντρώνονται συνήθως στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά την παραγωγή πετρελαίου. Οι εταιρείες λαμβάνουν πιστοποιητικά για κάθε κιλόγραμμο CO2 που υποτίθεται ότι εξοικονόμησαν, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους στη Γερμανία. Η συνολική αξία των κινεζικών έργων UER εκτιμάται σε at least 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κόστος αυτών των πιστοποιητικών επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν περισσότερο για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης επειδή οι πετρελαϊκές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη την τιμή των πιστοποιητικών στην τελική τιμή του καυσίμου.
Σε απάντηση στο σκάνδαλο, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει τη χρήση έργων UER για τη μείωση των εκπομπών έως το τέλος του 2024. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι δεν ενήργησε νωρίτερα, ειδικά μετά την εμφάνιση των αρχικών αναφορών για απάτη.

Η έρευνα για τα πλαστά έργα UER βρίσκεται σε εξέλιξη. Η γερμανική κυβέρνηση ζητά συνεργασία από τις κινεζικές αρχές για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας επί τόπου στην Κίνα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα αποδεχθεί αυτό το αίτημα.

Διαβάστε ακόμη