Περισσότεροι από 800 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε αναδυόμενες χώρες θα μπορούσαν να παροπλιστούν και να αντικατασταθούν κερδοφόρα από καθαρότερη ηλιακή ενέργεια από το τέλος της δεκαετίας, όπως έδειξε έρευνα της Δευτέρας, σύμφωνα με το Reuters.

Αν και μόνο το ένα δέκατο των υφιστάμενων σταθμών με άνθρακα έχει προγραμματιστεί να κλείσει μέχρι το 2030, περισσότεροι θα μπορούσαν να κλείσουν εάν καταβληθούν προσπάθειες για τον εντοπισμό ευκαιριών, δήλωσε το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Περίπου 15,5 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράγονται κάθε χρόνο από 2.000 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι οι εκπομπές πρέπει να μηδενιστούν έως το 2040, εάν η άνοδος της θερμοκρασίας πρόκειται να παραμείνει εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Όμως ο παροπλισμός είναι δαπανηρός, ειδικά αν οι μονάδες εξακολουθούν να αποπληρώνουν χρέη ή είναι συνδεδεμένες με συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) που τις δεσμεύουν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για δεκαετίες.

Οι κυβερνήσεις έχουν αναζητήσει λύσεις για να πληρώσουν για τη μετάβαση – συμπεριλαμβανομένου του Μηχανισμού Ενεργειακής Μετάβασης της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης – αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός έργων έχει προχωρήσει.

Στους 800 βιώσιμους στόχους μετάβασης που έχει προσδιορίσει η IEEFA περιλαμβάνονται περίπου 600 που κατασκευάστηκαν πριν από τριάντα ή περισσότερα χρόνια, πολλά από τα οποία έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους και δεν δεσμεύονται πλέον από μακροχρόνιες συμβάσεις PPA.

Με τα περιθώρια κέρδους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι πλέον επαρκή για να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των ανθρακικών μονάδων, ο παροπλισμός των υπόλοιπων 200 μονάδων που κατασκευάστηκαν πριν από 15 έως 30 χρόνια θα μπορούσε επίσης να είναι προσιτός, αν και παραμένουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων που διογκώνουν την αξία ενός περιουσιακού στοιχείου.

Ο παροπλισμός νεότερων μονάδων θα αποτελέσει μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση, ιδίως σε χώρες που εξακολουθούν να κατασκευάζουν νέα δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ.

Διαβάστε ακόμη: