Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε την Παρασκευή να συμφωνήσει σε μια 14η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ, καθώς η Γερμανία επέμεινε στο βαθμό στον οποίο οι εταιρείες της ΕΕ θα είναι υπεύθυνες για παραβιάσεις των κυρώσεων, αναφέρει το Reuters.

Αξιωματούχοι από τις 27 χώρες της ΕΕ συζητούσαν για περισσότερο από ένα μήνα σχετικά με ένα πακέτο που περιελάμβανε την απαγόρευση των ρωσικών μεταφορτώσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ένα σχέδιο που θα καθιστούσε τις επιχειρήσεις της ΕΕ υπεύθυνες για παραβιάσεις των κυρώσεων από θυγατρικές και συνεργάτες σε τρίτες χώρες.

Οι πρέσβεις επρόκειτο να συζητήσουν και να αποφασίσουν σχετικά με το θέμα το βράδυ της Παρασκευής, αλλά το θέμα των κυρώσεων αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη της συνάντησης την τελευταία στιγμή. Οι πρεσβευτές πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη, 18 Ιουνίου.

Η συνάντηση που έγινε αργά την Παρασκευή είχε ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είχε προηγουμένως κρατήσει στάση αναμονής, αλλά εμφανίστηκε πρόθυμη να αποδεχθεί το πακέτο κυρώσεων, το οποίο απαιτεί ομοφωνία της ΕΕ.

Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Γερμανία εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στη βιομηχανία της η ρήτρα για τις θυγατρικές και τους εταίρους τρίτων χωρών. Στο πλαίσιο του πακέτου κυρώσεων, η ΕΕ επρόκειτο επίσης να απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της πλοίων που συνέβαλαν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μεταφορά αγαθών που παράγουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, αγαθών ή τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ή την αποστολή καυσίμων εκτός του συστήματος ανώτατων τιμών της G7.

Σύμφωνα με το Politico, το Βερολίνο ανησυχούσε για τη διεύρυνση ενός μέτρου που θα υποχρέωνε τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους δεν θα μπορούν στη συνέχεια να πωλούν στη Μόσχα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Προηγουμένως, η λεγόμενη ρήτρα απαγόρευσης της Ρωσίας ίσχυε μόνο για τα πυροβόλα όπλα, τα είδη μάχης και τα αγαθά διπλής χρήσης – τα οποία έχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική εφαρμογή. Η Γερμανία ανησυχούσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις της θα υπέφεραν αν η διάταξη επεκτεινόταν σε περισσότερα πολιτικά προϊόντα, όπως χημικά ή μηχανήματα για την επεξεργασία μετάλλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με τη γερμανική καγκελαρία προκειμένου να πείσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του, σύμφωνα με έναν από τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ο οποίος όπως και οι άλλοι έμεινε ανώνυμος για να συζητήσει τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Διαβάστε ακόμη: