Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία να καλύψει το χαμένο έδαφος στον αγώνα της πράσινης τεχνολογίας με την Κίνα και τις ΗΠΑ, δήλωσε η υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα, η οποία είναι η επικρατέστερη υποψήφια για να γίνει ο επόμενος επικεφαλής των πράσινων πολιτικών της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ θα έχει ένα μέλος.

Η Ριμπέρα, την οποία η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει προτείνει για να διεκδικήσει μια ανώτερη θέση της Επιτροπής που σχετίζεται με το κλίμα, απέρριψε τις εκκλήσεις ορισμένων πολιτικών προς την ΕΕ να επιβραδύνει την πράσινη μετάβαση, αλλά δήλωσε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της για τους πολίτες και τις βιομηχανίες.

Τα πράσινα κόμματα σημείωσαν άσχημες επιδόσεις στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτού του μήνα, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πολιτικές για το κλίμα κέρδισαν έδρες.

Η Ριμπέρα δήλωσε ότι η χάραξη πολιτικής για το κλίμα στο μέλλον θα είναι πιο δύσκολη. Αλλά είπε ότι η καθυστέρηση της πράσινης στροφής της Ευρώπης θα γυρίσει τελικά μπούμερανγκ, κοστίζοντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες το πλεονέκτημά τους στις βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υποβάλλοντας τους αγρότες σε πιο ακραίες ξηρασίες και θερμότητα που μαραίνει τις καλλιέργειες.

Καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στις πράσινες τεχνολογίες οξύνεται, η Ευρώπη υιοθετεί πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και διερευνούν τις κινεζικές επιδοτήσεις για τους προμηθευτές αιολικής και ηλιακής ενέργεια.

Η Ριμπέρα δήλωσε ότι η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλευτεί τις τοπικές βιομηχανίες για να κατανοήσει ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να «επιστρέψουν σε αυτή την κούρσα» με τις ΗΠΑ και την Κίνα – είτε πρόκειται για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς είτε για απλούστερους γραφειοκρατικούς κανόνες.

Μεταξύ των πρώτων καθηκόντων της επόμενης Επιτροπής της ΕΕ είναι να προτείνει έναν κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040, που θα βοηθήσει να κατευθύνει την Ευρώπη προς τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050.

Η Ριμπέρα δήλωσε ότι υποστηρίζει την αρχική πρόταση της Επιτροπής για μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, αλλά με την επιλογή να προχωρήσει περαιτέρω, εάν αυτό είναι εφικτό.

Διαβάστε ακόμη: