Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παράσχει συμβουλευτική στήριξη στη βουλγαρική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας NEK, για την κατασκευή δύο μεγάλων εργοστασίων άντλησης και αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ονόματα Batak και Dospat, θα προσθέσουν από 800 μεγαβάτ δυναμικότητα παραγωγής και θα επεκτείνουν τη δυναμικότητα αποθήκευσης, ενισχύοντας τελικά τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια στη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοιμισιόν.

Η EIB Advisory, ως συνεργάτης του InvestEU Advisory Hub, θα εξετάσει τη χρηματοοικονομική σκοπιμότητα και τη δυνατότητα υλοποίησης των δύο έργων. Αυτό θα επιτρέψει στη NEK να λάβει ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων ενεργειακών έργων της Βουλγαρίας.

Οι σταθμοί άντλησης και αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας (PSHPP) δεν μπορούν μόνο να παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια αλλά μπορούν επίσης να την αποθηκεύουν και να την απελευθερώνουν στο δίκτυο όταν χρειάζεται, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν γιγαντιαίες μπαταρίες. Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vladimir Malinov, τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ της ΕΤΕπ και του Υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας για την υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτοί οι σταθμοί άντλησης και αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να γίνουν οι μεγαλύτερες μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή. Η επιτυχής υλοποίηση αυτών των έργων αναμένεται να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, να βελτιώσει την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Ο CEO της NEK, Martin Georgiev, τόνισε ότι η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποτελεί σημαντικό βήμα τόσο για την ανάπτυξη αυτών των συγκεκριμένων σταθμών όσο και για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος της Βουλγαρίας. Θα αποτελέσει επίσης βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση της αξίας που φέρνει η υδροηλεκτρική ενέργεια στην ενεργειακή μετάβαση. Τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τις επενδύσεις σε τέτοιες βιώσιμες υποδομές είναι αδιαμφισβήτητα, και η NEK εκτιμά τη στήριξη και την τεχνογνωσία που παρέχει η ΕΤΕπ.

Αυτή η συμβουλευτική στήριξη υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΤΕπ να υποστηρίξει μια βιώσιμη πράσινη μετάβαση της ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, που βρίσκονται κοντά στις πόλεις Batak και Dospat, αναμένεται να λειτουργήσουν ως μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι ενέργειας, αποθηκεύοντας πράσινη ενέργεια. Αυτό θα δώσει στη NEK τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την ενέργεια με ευελιξία, να αντικαθιστά την ισχύ κατά τις έκτακτες ανάγκες και να παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες εξισορρόπησης του δικτύου. Με εκτιμώμενο συνολικό κόστος 900 εκατομμυρίων ευρώ έκαστος, οι σταθμοί αναμένεται να λειτουργήσουν έως το 2032. Τα έργα Batak και Dospat αποτελούν μέρος του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου (TYNDP) 2024 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).

Διαβάστε ακόμη