Οι ηγέτες της G7, της ομάδας των κορυφαίων δημοκρατιών, πρόκειται να δεσμευτεί στη ταχύτερη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με προσχέδιο στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters. Αυτή η δέσμευση έρχεται ενόψει της διάσκεψης COP29 του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο.

Το προσχέδιο δήλωσης περιγράφει μια τριπλή προσέγγιση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρώτον, τα έθνη της G7 θα επιδιώξουν μια γρήγορη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα συστήματα ενέργειάς τους. Στόχος τους είναι να το επιτύχουν με «δίκαιο, οργανωμένο και δίκαιο τρόπο» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας. Αυτή η επιταχυνόμενη μετατόπιση αποσκοπεί στο να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές συστάσεις.

Δεύτερον, η G7 δεσμεύεται να αποσύρει σταδιακά τους υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που δεν διαθέτουν τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Ο άνθρακας είναι ένα ιδιαίτερα ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο και η εξάλειψη της χρήσης του στην παραγωγή ενέργειας αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Τρίτον, η G7 αναγνωρίζει την επερχόμενη διάσκεψη COP29 και δεσμεύεται να υποβάλει πιο φιλόδοξα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα. Αυτά τα σχέδια θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς κάθε κράτος-μέλος σκοπεύει να συμβάλει στους παγκόσμιους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Ενώ αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το προσχέδιο δήλωσης περιλαμβάνει επίσης ένα αμφιλεγόμενο σημείο που μπορεί να απογοητεύσει τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές. Η G7 δίνει υπό όρους έγκριση για κυβερνητικές επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου. Αυτό το επίδομα πλαισιώνεται ως μια προσωρινή λύση για την επιτάχυνση της μείωσης της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Το προσχέδιο διευκρινίζει ότι τέτοιες επενδύσεις θα ήταν σκόπιμες μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις και με σαφώς καθορισμένες εθνικές δικαιολογίες. Το φυσικό αέριο, αν και συχνά παρουσιάζεται ως μια πιο καθαρή εναλλακτική λύση στον άνθρακα, εξακολουθεί να είναι ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου.

Συνολικά, το προσχέδιο δήλωσης της G7 χαράσσει μια πορεία προς ένα πιο καθαρό ενεργειακό μέλλον. Η εστίαση στην επιταχυνόμενη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, την εξάλειψη της ενέργειας από άνθρακα και τα φιλόδοξα σχέδια δράσης για το κλίμα δείχνει μια αυξανόμενη δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η δυνατότητα συνέχισης της χρήσης φυσικού αερίου υπό συγκεκριμένες συνθήκες δημιουργεί σημείο αντιπαράθεσης για τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Διαβάστε ακόμη