Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper θα επικεντρωθεί στις συνομιλίες με έναν μεγάλο πελάτη και στα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδρογόνου φέτος, αφού κέρδισε την υποστήριξη της ΕΕ για δύο έργα καθαρής ενέργειας στο λιμάνι Wilhelmshaven της Βόρειας Θάλασσας, δήλωσε ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της, σύμφωνα με το Reuters.
Η κρατική εταιρεία θέλει να μετατρέψει το λιμάνι βαθέων υδάτων σε σημείο υποδοχής αμμωνίας που μεταφέρει εισαγόμενο υδρογόνο και να αποθηκεύσει και να μεταφέρει το υδρογόνο στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την απαλλαγή από τον άνθρακα.
«Φέτος, θέλουμε να σημειώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο με την (χαλυβουργία) Salzgitter και … να προωθήσουμε εντατικά τα έργα μας για την αποθήκευση υδρογόνου», δήλωσε ο COO Holger Kreetz σε συνέντευξή του σε συνέδριο της Handelsblatt που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Ο τερματικός σταθμός αμμωνίας της Uniper και ένα σχέδιο για μια μονάδα ηλεκτρόλυσης 1 γιγαβάτ (GW) για την παραγωγή υδρογόνου από τοπική ανανεώσιμη ενέργεια επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) τον περασμένο μήνα.
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Uniper περιλαμβάνει τη στροφή όλων των δραστηριοτήτων της στον τομέα του φυσικού αερίου προς το υδρογόνο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και τον εφοδιασμό των πελατών. Η προηγούμενη εστίασή της, το ρωσικό φυσικό αέριο, στέρεψε το 2022 και η εταιρεία χρειάστηκε να διασωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.
Επιδιώκοντας να μειώσουν τις εκπομπές από την παραγωγή χάλυβα, η Salzgitter και η Uniper δήλωσαν τον Απρίλιο ότι θα συνεργαστούν για την παράδοση έως και 20.000 μετρικών τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως στο εργοστάσιο της Salzgitter, για το οποίο δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί αγωγός από το Wilhelmshaven. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αν έχουμε ελπίδες να μειώσουμε τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή τις επόμενες δύο δεκαετίες, το μεθάνιο είναι ένα από τα βασικά
Το υδρογόνο της Salzgitter θα προέρχεται από τη μονάδα ηλεκτρόλυσης της Uniper, ένα τμήμα 200 μεγαβάτ της οποίας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2028, δήλωσε ο Kreetz.
Η στρατηγική της Uniper για την αποθήκευση υδρογόνου στοχεύει να προσφέρει 600 γιγαβατώρες (GWh) χωρητικότητας μέχρι το τέλος του 2030, με την εταιρεία να επαναχρησιμοποιεί ορισμένα από τα σπήλαια αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτει, καθώς και να κατασκευάζει νέους χώρους.
Διαβάστε ακόμη