Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα αναθεωρημένο κανονισμό σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (TEN-T). Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός αξιόπιστου, απρόσκοπτου και υψηλής ποιότητας δικτύου μεταφορών που θα εξασφαλίζει βιώσιμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς φυσικές διακοπές, συμφόρηση και ελλείψεις.

Το δίκτυο TEN-T θα αναπτυχθεί ή θα αναβαθμιστεί σταδιακά, με τον νέο κανονισμό να θέτει σαφείς προθεσμίες για την ολοκλήρωσή του σε τρεις φάσεις: έως το 2030 για το βασικό δίκτυο, το 2040 για το εκτεταμένο βασικό δίκτυο και το 2050 για το συνολικό δίκτυο. Η νέα ενδιάμεση προθεσμία του 2040 εισήχθη για να προωθηθεί η ολοκλήρωση μεγάλων, κυρίως διασυνοριακών έργων, όπως οι ελλείπουσες σιδηροδρομικές συνδέσεις, πριν από την προθεσμία του 2050 που ισχύει για το ευρύτερο, ολοκληρωμένο δίκτυο. Για παράδειγμα, οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας μεταξύ Πόρτο και Βίγκο και Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2040. Ως άλλο παράδειγμα, με την ολοκλήρωση του δικτύου, οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ Κοπεγχάγης και Αμβούργου σε 2,5 ώρες με τρένο, αντί για 4,5 ώρες που απαιτούνται σήμερα.

Για να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός των υποδομών ανταποκρίνεται στις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες και με την ενσωμάτωση των σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών, ο νέος κανονισμός συγχωνεύει τους διαδρόμους του κεντρικού δικτύου με τους σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους στους λεγόμενους «Ευρωπαϊκούς Διαδρόμους Μεταφορών».  Αυτοί οι διάδρομοι έχουν ύψιστη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη βιώσιμων και πολυτροπικών ροών εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών στην Ευρώπη

Τέλος, ως απάντηση στις επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και για να εξασφαλιστεί καλύτερη συνδεσιμότητα με βασικές γειτονικές χώρες, ο νέος κανονισμός επεκτείνει τέσσερις ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών του δικτύου TEN-T στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ υποβαθμίζει τις διασυνοριακές συνδέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μετά τη σημερινή έγκριση, η νομοθετική πράξη θα υπογραφεί από τους προέδρους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες. Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση αυτή.

Διαβάστε ακόμη