Ο Όμιλος Elixir, ένας κορυφαίος παραγωγός λιπασμάτων στη Σερβία, πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του και την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Ο κύκλος επενδύσεων Prahovo 2027 αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του στόχου μέσω της κατασκευής νέων εργοστασίων σε ανεκμετάλλευτες εκτάσεις και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Ένα βασικό σημείο αυτού του πλάνου είναι ένας νέος εργοστάσιο μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια, το οποίο θα χρησιμοποιεί μη ανακυκλώσιμα βιομηχανικά απόβλητα ως καύσιμο. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα και θα περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων τους. Το εργοστάσιο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αποτρέποντας την ταφή των αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής και παράγοντας ενέργεια.

Η Elixir αναγνωρίζει ότι οι προσπάθειες απολιθωματοποίησης δεν περιορίζονται μόνο εντός των εργοστασίων και απαιτούν συνεργασία σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Συνεργάζονται με προμηθευτές που συμμερίζονται τη δέσμευσή τους στην Πράσινη Συμφωνία και ελπίζουν σε εξελίξεις στους τομείς των βιώσιμων μεταφορών.

Η εταιρεία προετοιμάζεται επίσης για τον επερχόμενο Μηχανισμό Διασυνοριακής Αποπληρωμής Άνθρακα (CBAM) που θα επιβάλει φόρο άνθρακα σε ορισμένα αγαθά που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Elixir έχει ήδη ξεκινήσει την αναφορά των εκπομπών άνθρακα της και είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Η εμπειρία της Elixir επισημαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν στο CBAM. Απαιτήθηκε σημαντικός χρόνος και προσπάθεια για να κατανοήσουν τους κανονισμούς και να αναπτύξουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη. Η εταιρεία πιστεύει ότι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι εύκολα διαθέσιμοι πόροι μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση για άλλες επιχειρήσεις.

Συνολικά, ο Όμιλος Elixir υιοθετεί μια προληπτική προσέγγιση για την απολιθωματοποίηση. Οι επενδύσεις τους και η δέσμευσή τους στη συνεργασία τους τοποθετούν σε καλή θέση για να επιτύχουν τον στόχο τους για πλήρη απολιθωματοποίηση έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη