Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni δήλωσε την Τετάρτη ότι ολοκλήρωσε την πώληση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου πετρελαϊκών κοιτασμάτων Saipem σε 1,970 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 393 εκατ. ευρώ (421,96 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με το Reuters.

Η πώληση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης μέσω επιταχυνόμενης διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Η Eni ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέχει πλέον περίπου το 21,19% του κεφαλαίου της Saipem, εκ των οποίων περίπου το 12,5% καλύπτεται από την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων μεταξύ της εταιρείας και του ιταλικού κρατικού δανειστή CDP μέσω της μονάδας CDP Equity,

Η μετοχή της Saipem έκλεισε την Τρίτη στα 2,065 ευρώ ανά μετοχή.

Η Eni δήλωσε στα μέσα Μαρτίου ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να συγκρατήσει το χρέος και να επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητες, θέτοντας σχέδια για 8 δισεκατομμύρια ευρώ (8,59 δισεκατομμύρια δολάρια) καθαρών εσόδων μέχρι το 2027.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P μείωσε την Τρίτη τις προοπτικές της εταιρείας σε «αρνητικές», επικαλούμενος την αναμενόμενη υψηλότερη μόχλευση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Από την έκδοση προειδοποίησης για τα κέρδη το 2022 η Saipem έχει πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, έχει αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και έχει αλλάξει την ανώτατη διοίκησή της.

Την πώληση σε θεσμικούς επενδυτές διαχειρίστηκαν οι Citigroup, Goldman Sachs International, Intesa Sanpaolo, Natixis και UniCredit, ανέφερε η Eni.

Σύμφωνα με τους όρους της τοποθέτησης δεν θα πουλήσει επιπλέον μετοχές της Saipem στην αγορά για 180 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη