Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να εξαιρέσει τον αγροτικό τομέα, ο οποίος ευθύνεται για περίπου το μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, από το εθνικό σύστημα τιμολόγησης άνθρακα. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από διαμαρτυρίες των αγροτών για προτάσεις επιβολής τιμής στις εκπομπές μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίου του αζώτου. Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μια τιμή άνθρακα θα οδηγήσει ορισμένους αγρότες να μην μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους και θα μεταφέρει την παραγωγή τροφίμων σε χώρες με λιγότερο αποδοτικές μεθόδους όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Θα δημιουργηθεί μια νέα ομάδα για την ανάπτυξη τρόπων μείωσης της ρύπανσης από τον αγροτικό τομέα. Η νέα κυβέρνηση, η οποία εξελέγη τον Οκτώβριο με προεκλογική υπόσχεση την αναβολή της τιμολόγησης άνθρακα στις εκπομπές των αγροκτημάτων, σχεδιάζει επίσης να άρει την απαγόρευση της θαλάσσιας έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι οργανώσεις του αγροτικού τομέα αντιτίθενται έντονα σε μια τιμή άνθρακα στις αγροτικές εκπομπές. υποστηρίζουν ότι θα έβλαπτε τα κέρδη των αγροτών και υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για τη μείωση των εκπομπών. Η κυβέρνηση συμφωνεί και δηλώνει ότι θα επικεντρωθεί στην εύρεση πρακτικών εργαλείων και τεχνολογιών για να βοηθήσει τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές χωρίς να βλάψουν την παραγωγή ή τις εξαγωγές.

Ένας τομέας εστίασης θα είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα εκτροφής. Το μεθάνιο που απελευθερώνεται από πρόβατα, αγελάδες και άλλα ζώα αποτελεί περίπου το 42% των συνολικών εκπομπών της Νέας Ζηλανδίας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει σε τεχνολογίες όπως εμβόλιο μεθανίου, εκτροφή βοοειδών με χαμηλότερες εκπομπές και αναστολείς μεθανίου και οξειδίου του αζώτου.

Διαβάστε ακόμη