Στο επίκεντρο των εργασιών της Συνδιάσκεψης για την Aνάκαμψη της Ουκρανίας (Ukraine Recovery Conference), η οποία διεξάγεται σήμερα (11/6/24) και αύριο (12/6/24) στο Βερολίνο, βρίσκονται τα θέματα ενέργειας της επαύριον των ευρωεκλογών και της ήττας του κυβερνητικού συνασπισμού. Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων στη Συνδιάσκεψη του Βερολίνου είναι οι επενδύσεις για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας, ενεργοποιώντας τον πυλώνα ΙΙ της διευκόλυνσης για την Ουκρανία.

Καθώς ο ενεργειακός τομέας της Ουκρανίας υφίσταται περισσότερες ζημιές και η ανάγκη για ανάκαμψη και αποκατάσταση αυξάνεται, οι συζητήσεις στην Συνδιάσκεψη για την Aνάκαμψη της Ουκρανίας έχει ως στόχο οι συμμετέχοντες να είναι υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων ουκρανικών εταιρειών, γερμανικών και διεθνών ενεργειακών εταιρειών, εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών εκπροσώπων, για να συμμετάσχουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο και να μοιραστούν απόψεις σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο του ενεργειακού τομέα ως μέρος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Με τον κανονισμό διευκόλυνσης της Ουκρανίας, να έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή, ο πυλώνας ΙΙ μπορεί να αποτελέσει ένα από τα αποτελεσματικά μέσα για την προώθηση των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και τη διευκόλυνση της ανάκαμψης.

Στο τραπέζι αυτό θα συζητήσουν εκπροσώποι των ακόλουθων φορέων (πέρα από τους Ουκρανούς αξιωματούχους): EBRD, EIB, Ukrenergo, Ukrnafta, DTEK, RWE, Goldbeck Solar, DIHK (Γερμανικό Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο).

Διάδρομος υδρογόνου Ουκρανίας-ΕΕ

Η απαλλαγή από τον άνθρακα και η ενεργειακή ασφάλεια βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και το καθαρό υδρογόνο αναμένεται να αποτελέσει βασικό πόρο για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε τομείς που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.

Ενώ η ζήτηση για καθαρό υδρογόνο στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς και οι δυνατότητες για οικονομικά αποδοτική τοπική παραγωγή είναι περιορισμένες, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναζητά πιθανούς εξωτερικούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι σε καλή θέση για να γίνει ένας από τους βασικούς προμηθευτές καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη λόγω των βασικών διαρθρωτικών πλεονεκτημάτων: ευνοϊκοί ανανεώσιμοι ενεργειακοί πόροι, υφιστάμενες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, διαθεσιμότητα γης και καλά αναπτυγμένο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέεται με το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα ξεκλειδώσει αυτή η ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης, της παραλαβής, της ρύθμισης και του συντονισμού των πολλαπλών ενδιαφερόμενων φορέων.

Το θέμα αυτό θα συζητήσουν, εκτός από τους Ουκρανούς αξιωματούχους, εκπροσώποι της CWP Global, ης Hydrogen Ukraine, της Wien Energie, της EBRD (TBD).

Η πράσινη μεταλλουργία της Ουκρανίας για το μέλλον της Ευρώπης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Μετά την έναρξη της πλατφόρμας για την ανάκτηση της ουκρανικής μεταλλουργίας με τη χρήση πράσινων τεχνολογιών κατά τη διάρκεια της περσινής Συνδιάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας (URC) στο Λονδίνο, περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες στην πλατφόρμα συνεργάστηκαν για να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες στην Ουκρανία και να προσδιορίσουν τα απαιτούμενα ξεκλειδώματα.

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού της πράσινης μεταλλουργίας ως έναν από τους τομείς προτεραιότητας για τον πυλώνα ΙΙ της διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία.

Η συζήτηση φέτος έχει ως στόχο να συγκεντρώσει και πάλι τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ουκρανικών και διεθνών εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών εκπροσώπων, για να αποτιμήσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και να συμμετάσχουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τα επόμενα πρακτικά βήματα για την έναρξη της προετοιμασίας των έργων στον τομέα της πράσινης μεταλλουργίας στην Ουκρανία.

To θέμα αυτό θα συζητήσουν εκπρόσωποι της Green Steel at Primetals, της Global Policy at H2 Green Steel, της POSCO International Ukraine, της Interpipe, της Metinvest και της BlackRock

Οι κρίσιμες πρώτες ύλες της Ουκρανίας για τη νέα παγκόσμια οικονομία

Η εξόρυξη και η επεξεργασία κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το τιτάνιο, ο φυσικός γραφίτης και το λίθιο, είναι μεταξύ των τομέων στους οποίους η Ουκρανία διαθέτει μακροπρόθεσμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων, της υλικοτεχνικής εγγύτητας με την Ευρώπη, των ανεπτυγμένων υποδομών και των υφιστάμενων δυνατοτήτων.

Η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις διεθνείς αλυσίδες αξίας θα αποτελούσε «win-win» για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, καθώς μπορεί να συμβάλει στη διαφοροποίηση & την απορρόφηση του εφοδιασμού τέτοιων κρίσιμων υλικών για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ζήτησης.

Αν και το Fund for Innovation in Development για μεγάλα επενδυτικά έργα κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι δύσκολα εφικτό, η συζήτηση θα επικεντρωθεί τα πρακτικά επόμενα βήματα για την έναρξη της προετοιμασίας τέτοιων έργων ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βιώσιμη επιλογή για το μέλλον.

Με το ζήτημα αυτό θα καταπιαστούν εκπρόσωποι της Horizon Capital, της Γερανικής Υπηρεσίας Γερμανική Υπηρεσία Ορυκτών Πόρων (DERA), της POSCO International Corporation, της UMCC-Titanium της BGV Group και της UkrLithiumMining

Ασφαλιστικά θέματα

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον ουσιαστικό ρόλο των ασφαλίσεων στη διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Τα θέματα θα περιλαμβάνουν τους τύπους ασφάλισης που απαιτούνται σε εμπόλεμες καταστάσεις (πολεμικός κίνδυνος, πολιτικός κίνδυνος, ζημίες και βλάβες), τους παρόχους αυτών των ασφαλίσεων και τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.

Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές προσφορές, τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικοί ασφαλιστές, καθώς και τις απόψεις της DFC (U.S. International Development Finance Corporation) και της MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency) σχετικά με τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και τις νέες διευκολύνσεις τους. Η στρογγυλή τράπεζα θα εξετάσει επίσης τις πρακτικές λεπτομέρειες της πρόσβασης σε αυτές τις διευκολύνσεις, τις αναμενόμενες επιπτώσεις στα ασφάλιστρα και την ανάγκη για νέα ικανότητα στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας για την προσέλκυση επενδύσεων.

Με το θέμα αυτό θα ασχοληθούν ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της DFC, της Aon, της Aon, της Multilateral Investment. Guarantee Agency (MIGA), της Oliver Wyman, της Fairfax, της Willis Towers Watson και της EBRD

Μεταφορές και Logisics

Το στρογγυλό τραπέζι για τις μεταφορές και τα logistics στην Ουκρανία έχει ως στόχο να συγκεντρώσει 40-50 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων στελέχη επιπέδου C από ουκρανικές και διεθνείς επιχειρήσεις μεταφορών και logistics, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η εκδήλωση αυτή θα διευκολύνει τον ουσιαστικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο των μεταφορών και των logistics στις προσπάθειες ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της Ουκρανίας. Η συζήτηση στο πάνελ, με επίκεντρο το θέμα «Πώς να προσελκύσουμε επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και των logistics στην Ουκρανία», θα προσφέρει μια συζήτηση για τις στρατηγικές, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Με το θέμα αυτό θα καταπιαστούν, εκτός από τους Ουκρανούς αξιωματούχους, εκπρόσωποι της EBRD, της DTEK, RWE της Group MERMEC και της Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA)

Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της Ουκρανίας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη

Μετά τον πόλεμο, η Ουκρανία θα ανταγωνίζεται για επενδύσεις, επιχειρήσεις, ανθρώπινο κεφάλαιο και ταλέντα. Η φορολογική πολιτική είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για τις εταιρείες που αποφασίζουν πού θα επενδύσουν σε όλο τον κόσμο και για τους ανθρώπους που αποφασίζουν αν θέλουν να μετακομίσουν για μια θέση εργασίας. Η «πληρωμή φόρων» είναι μία από τις 10 βασικές μεταβλητές που λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της κατάταξης Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ουκρανία μπορεί να διδαχθεί από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, όπως η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Ελβετία, πώς να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο φορολογικό σύστημα, καθώς η χώρα διαχειρίζεται τη μετάβαση προς την ένταξη στην ΕΕ.

Στο τραπέζι αυτό θα συζητήσουν εκπρόσωποι της Genesis, του Ελβετικού ΥΠΕΞ και της IDA Ireland.

Διαβάστε ακόμη