Η αγορά αντιστάθμισης άνθρακα είναι μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτρέπει στις εταιρείες να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους χρηματοδοτώντας έργα που μειώνουν τα αέρια του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η αγορά αυτή έχει πληγεί από σκάνδαλα και δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης,σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Tom Montag, πρώην στέλεχος της Wall Street, είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Rubicon Carbon, μιας εταιρείας που αγοράζει αντιστάθμιση άνθρακα. Πιστεύει ότι η αγορά μπορεί να αναζωογονηθεί με αυστηρότερα πρότυπα και κρατική στήριξη.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την αγορά αντιστάθμισης άνθρακα είναι η δυσκολία στη μέτρηση των επιπτώσεων των έργων στο κλίμα. Επιπλέον, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αγορά αντιστάθμισης άνθρακα επιτρέπει στις εταιρείες να αποφύγουν τις απαραίτητες επενδύσεις για τη μείωση των δικών τους εκπομπών.

Δεν υπάρχει επίσης συναίνεση για το πώς οι εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αντιστάθμιση άνθρακα στα σχέδιά τους για μηδενικούς εκπομπές. Ορισμένοι οργανισμοί, όπως η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), έχουν προτρέψει τις εταιρείες να περιορίσουν τη χρήση των πιστώσεων άνθρακα μόνο στο 10% των συνολικών εκπομπών τους. Ωστόσο, οι πρόσφατες κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της SBTi για την υποστήριξη της χρήσης αντιστάθμισης άνθρακα για ένα ευρύτερο φάσμα εκπομπών θεωρούνται νίκη για τους υποστηρικτές της αγοράς.

Οι υποστηρικτές της αντιστάθμισης άνθρακα πιστεύουν ότι η κρατική στήριξη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της αγοράς. υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα χρήσης της αντιστάθμισης σε ρυθμιζόμενες αγορές, όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Κολομβία και η Αυστραλία, επιτρέπουν ήδη στις εταιρείες να χρησιμοποιούν αντιστάθμιση για να μειώσουν τους λογαριασμούς άνθρακα τους. Η Κίνα επίσης εξερευνά τη χρήση διεθνών αντισταθμίσεων στα ρυθμιζόμενα προγράμματά της.

Ο διάλογος για την αντιστάθμιση άνθρακα αντιπαραθέτει δύο θεωρίες αλλαγής. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αντιστάθμιση άνθρακα επιτρέπει στις εταιρείες να αποφύγουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη μείωση των εκπομπών τους. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι είναι ανόητο να αφήνονται ανεκμετάλλευτα δισεκατομμύρια δολάρια δυνητικής χρηματοδότησης για πράσινα έργα.

Το μέλλον της αγοράς των αντιστάθμισης άνθρακα παραμένει αβέβαιο. Ωστόσο, με την αυξανόμενη κρατική στήριξη και την ανάπτυξη νέων προτύπων, η αγορά θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών από εταιρείες και χώρες.

Διαβάστε ακόμη