H κρατική ρωσική Gazprom έχει υποστεί βαριά πλήγματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ίσως χρειαστεί να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια ώσπου να καταφέρει να ανακτήσει τα έσοδα που έχασε εξαιτίας των κυρώσεων. Οι χαμένοι όγκοι πωλήσεων της Gazprom μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ, ενώ οι οδοί εξαγωγής προς την Κίνα δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής φυσικού αερίου. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έκθεση που εκπονήθηκε πέρυσι για λογαριασμό του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη έπεσαν στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), από 230 bcm που ήταν κατά μέσο όρο ετησίως τη δεκαετία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ μόλις πέρυσι, οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών της Gazprom προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 55,6% σε σύγκριση με το 2022. Για να επιστρέψουν όμως στα επίπεδα του 2020, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου θα πρέπει να περιμένει ως το 2035.

«Οι κύριες συνέπειες των κυρώσεων για τη Gazprom και τον κλάδο της ενέργειας είναι η συρρίκνωση των όγκων εξαγωγής, οι οποίοι δεν θα αποκατασταθούν στο επίπεδο του 2020 πριν από το 2035», σχολιάζουν οι Financial Times.

Η Gazprom δεν διαθέτει δική της δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη τεχνολογία για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεγάλης κλίμακας, επομένως ο ρόλος της στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών μειώνεται και «αναμένεται αντίστοιχα να μειωθεί ο ρόλος της Gazprom στον κλάδο του φυσικού αερίου», αναφέρει η έκθεση.

Η Ρωσία και η Gazprom ποντάρουν στην αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Κίνα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για έναν δεύτερο αγωγό δεν έχουν προχωρήσει πολύ, κυρίως λόγω διαφωνιών σχετικά με την τιμή στην οποία η Ρωσία θα πουλούσε το αέριο της στο Πεκίνο.

Ένας τρόπος για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση στην εγχώρια αγορά είναι η Gazprom να ζητήσει προνομιακή μεταχείριση από το Κρεμλίνο. Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το μονοπώλιό της στις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρωσίας, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Πτώση 13% στα επίπεδα παραγωγής

Η Gazprom Group μείωσε επίσης την παραγωγή φυσικού αερίου της κατά 13% στο ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το ζημιογόνο 2023 από 412,94 bcm το 2022, αναφέρει η εταιρεία στην έκθεσή.

Η παραγωγή της σε φυσικό αέριο μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο, από 515 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία στις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989, από το Υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου.

Ο όμιλος Gazprom συνδυάζει τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας με αυτές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στη Ρωσία αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,6% , φθάνοντας τους 72,38 μετρικούς τόνους.

Η Gazprom, αντίθετα με τις πετρελαϊκές εταιρείες, απέτυχε να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις της μακριά από την Ευρώπη, μετά τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις με τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εταιρεία βρίσκεται σε επίπονες συνομιλίες με την Κίνα για περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν καρποφόρες πάνω σε μια σειρά θεμάτων, κυρίως στο θέμα των τιμών.

Η Gazpron αντίθετα στράφηκε στην χαμηλού κόστους εγχώρια αγορά, όπως και στις γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις υψηλού κόστους ευρωπαϊκές αγορές.

Διαβάστε ακόμη