Μειώθηκε η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στη Γερμανία το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (ΒDEW).

Η κατανάλωση ενέργειας, ή ακριβέστερα η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας (PEV) μιας χώρας, αντιπροσωπεύει το άθροισμα της παραγωγής ενέργειας στη χώρα, προσαρμοσμένο για το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών και το ισοζύγιο των εγχύσεων και αποσύρσεων ενέργειας σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Η πρωτογενής ενέργεια αναφέρεται σε όλες τις ενέργειες που υπάρχουν στην αρχική τους μορφή χωρίς προηγούμενη μετατροπή, π.χ. αιολική ενέργεια, λιγνίτης ή συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της γερμανικής «Ομάδα Εργασίας για τα Ενεργειακά Ισοζύγια» (Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen – AGEB), η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στη Γερμανία μειώθηκε κατά 8,1% το 2023 σε 10.735 petajoule (PJ).

Σύμφωνα με την γερμανική «Ομάδα Εργασίας για τα Ενεργειακά Ισοζύγια» (AGEB), αυτό είναι περισσότερο από 1/4 χαμηλότερο από το προηγούμενο υψηλό του 1990.

Το επίμονα υψηλό επίπεδο τιμών ενέργειας και η ασθενής οικονομική ανάπτυξη είχαν μεγάλη σημασία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Αν και οι τιμές εισαγωγής για τις σημαντικότερες εισαγόμενες ενέργειες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, οι τιμές παρέμειναν πολύ υψηλότερες από το επίπεδο της 2021.

Το υψηλό επίπεδο τιμών οδήγησε σε επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και την υποκατάσταση των πηγών ενέργειας, αλλά ήταν επίσης υπεύθυνο για τις περικοπές στην ενεργοβόρα παραγωγή και, ως εκ τούτου, για τη μείωση της κατανάλωσης.

Η μόνη επίδραση στην αύξηση της κατανάλωσης το 2023 προήλθε από τις δημογραφικές εξελίξεις: Συνολικά, ο αριθμός των κατοίκων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 0,3 εκατομμύρια σε 84,7 εκατομμύρια το 2023.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης της BDEW

  1. Τα ιστορικά χαμηλά στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας έχουν ως κύριες αιτίες, τις υψηλές τιμές ενέργειας και την αδύναμη οικονομία.
  2. Μείωση της κατανάλωσης κατά 4% έως 6% για όλες τις συνδεδεμένες με το δίκτυο μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, τηλεθέρμανση)
  3. Ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο εξασφαλίζεται παντού μέσω καλά γεμάτων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και προμήθειας LNG.
  4. Ο κύριος προμηθευτής LNG με 83% είναι οι ΗΠΑ.
  5. Μείωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10,5%.
  6. Πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά – ρεκόρ επέκτασης φωτοβολταϊκών.
  7. Ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας: Πλεόνασμα εισαγωγών για πρώτη φορά σε 20 χρόνια – περίπου το 1/2 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περίπου το 1/4 από πυρηνική ενέργεια και συμβατικές πηγές ενέργειας.
  8. Εκπομπές CO2 της ενεργειακής βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 22% σε σχέση με το 2022 και 57% σε σχέση με το 1990.
  9. Περαιτέρω αναλογική ανάπτυξη της θέρμανσης με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας στη νέα κατασκευαστική αγορά – παρά την υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα συνολικά.
  10. Οι τιμές λιανικής για τα νοικοκυριά για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο μειώνονται συνεχώς μετά από υψηλά επίπεδα από τις αρχές του 2023.

Διαβάστε ακόμη