Οι μετοχές της Saudi Aramco κέρδισαν την Κυριακή, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τη δευτερογενή προσφορά μετοχών που αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μετοχές άνοιξαν στα 27,95 ριάλ ανά μετοχή, αφού έκλεισαν την προηγούμενη συνεδρίαση της Πέμπτης στα 28,3 ριάλ, αλλά σκαρφάλωσαν στα 28,35 ριάλ. Η τελική τιμή της δευτερογενούς πώλησης μετοχών καθορίστηκε στα 27,25 ριάλ, προς το κατώτερο άκρο του συγκεκριμένου εύρους τιμών.

Η Σαουδική Αραβία τοποθέτησε πάνω από το ήμισυ της πώλησης μετοχών της Aramco σε ξένους επενδυτές, δήλωσαν το Σάββατο στο Reuters δύο άτομα με γνώση του θέματος. Ένας από αυτούς είπε ότι πολλαπλές παραγγελίες προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκει να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις για να διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα για να διαφοροποιηθεί από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Ωστόσο, οι ξένες επενδύσεις έχουν επανειλημμένα χάσει τους στόχους.

Το «Όραμα 2030» (Vision 2030) του Σαουδάραβα de facto ηγεμόνα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χρηματοδοτεί προσπάθειες τόσο διαφορετικές όσο τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι την οικοδόμηση φουτουριστικών πόλεων στην έρημο, κυρίως μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

Το κρατικό ταμείο ύψους 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την περικοπή ορισμένων από τα εμβληματικά γιγαντιαία έργα του, στοχεύει να οξύνει την εστίασή του για να προωθήσει το όραμα.

Τα έσοδα από την πώληση μετοχών είναι πιθανό να διοχετευθούν στο PIF, δήλωσαν πηγές και αναλυτές, αν και τα κεφάλαια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού του βασιλείου, το οποίο έχει αυξηθεί καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει αποδυναμωθεί.

Διαβάστε ακόμη