Ο Λευκός Οίκος καθιέρωσε τον πρώτο ομοσπονδιακό ορισμό για κτίρια μηδενικών εκπομπών (ZEB) στις ΗΠΑ. Αυτός ο ορισμός αποσκοπεί να καθοδηγήσει την οικοδομική βιομηχανία προς κτίρια υψηλών επιδόσεων με ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ ο ορισμός ZEB δεν είναι νόμος, η κυβέρνηση Biden ελπίζει ότι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό σήμα για την αγορά σχετικά με το μέλλον των βιώσιμων οικοδομικών πρακτικών. Ο ορισμός αναπτύχθηκε από μια κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Ενέργειας (DOE) και της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).

Για να θεωρηθεί ένα κτίριο ZEB, πρέπει να πληροί τρία κύρια κριτήρια: πρέπει να είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικό, να μην παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου επί τόπου και να βασίζεται αποκλειστικά σε πηγές καθαρής ενέργειας, είτε παράγεται επί τόπου είτε εισάγεται από έξω. Αυτός ο ορισμός ισχύει τόσο για νέες κατασκευές όσο και για ανακαινίσεις υπαρχόντων κτιρίων.

Η ανάγκη τα κτίρια να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την EPA, το ένα τρίτο όλων των εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ προέρχεται από οικιστικά και εμπορικά κτίρια. Αυτός ο νέος ορισμός αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου της κυβέρνησης Biden για τη σημαντική μείωση των εκπομπών των κτιρίων έως το 2035 και το 2050.

Ο ορισμός ZEB έχει επαινεθεί από τους ηγέτες της βιομηχανίας για την παροχή τόσο αναγκαίας σαφήνειας σχετικά με το τι συνιστά ένα βιώσιμο κτίριο. Οργανισμοί έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν αυτόν τον ορισμό.

Ωστόσο, έχουν εγερθεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την πρακτικότητα του ορισμού ZEB. Η Στρογγυλή Τράπεζα Ακινήτων υποστηρίζει ότι τα κριτήρια αναφοράς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το τοπικό κλίμα και η ένταση άνθρακα του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύουν ότι οι παγκόσμιοι στόχοι μπορεί να μην μεταφραστούν καλά σε ενέργειες για τους Αμερικανούς κατασκευαστές.

Ο ορισμός του ZEB αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά συμπληρώνει τις προσπάθειες της διοίκησης να θεσπίσει κριτήρια αναφοράς για πιο άμεσες δράσεις. Το πρόγραμμα Energy Star NextGen της EPA, το οποίο ξεκινά αυτό το φθινόπωρο, αποτελεί παράδειγμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας που επικεντρώνεται στην πιστοποίηση ενεργειακά αποδοτικών εμπορικών κτιρίων.

Ο Λευκός Οίκος επίσης επισήμανε παραδείγματα οργανισμών που ήδη κάνουν το ZEB πραγματικότητα. Μια τέτοια ομάδα είναι η Requity, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπαιδεύει φοιτητές στην ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στη Βαλτιμόρη. Αυτό το πρόγραμμα δεν προωθεί μόνο τη βιώσιμη κατασκευή, αλλά παρέχει και πολύτιμες ευκαιρίες ανάπτυξης εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε ακόμη