Οι αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ σημείωσαν σημαντική πρόοδο το 2023 όσον αφορά τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επιστροφή σε σταθερές, πιο προσιτές τιμές μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, σύμφωνα με τις εκθέσεις για το 4ο τρίμηνο του 2023, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ένα βασικό στοιχείο είναι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 7% το 2023 σε σύγκριση με το 2022 και το 2021. Αυτή η μείωση συνδέεται με τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τις εισαγωγές να μειώνονται από 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2021 σε 43 bcm το 2023. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα ως η κορυφαία πηγή ηλεκτροπαραγωγής, παράγοντας το 44% του ηλεκτρισμού της ΕΕ το 2023.

Η έκθεση για την αγορά φυσικού αερίου επισημαίνει αρκετές θετικές εξελίξεις. Πρώτον, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), μαζί με υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και χαμηλότερη κατανάλωση. Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε σε μείωση της ζήτησης εισαγωγών και επιστροφή των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου σε ιστορικά επίπεδα. Επιπλέον, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2023, με μέσο συντελεστή πλήρωσης 30% υψηλότερο από το 2022. Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου συνέχισε να μειώνεται, καλύπτοντας μόνο το 11% της κατανάλωσης της ΕΕ το 2023.

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, η έκθεση επιβεβαιώνει σημαντική μείωση κατά 67% στις τιμές χονδρικής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε σύγκριση με το 2022. Οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου παρουσίασαν επίσης βελτίωση, με μέσο όρο 17% χαμηλότερες το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Η έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντικατοπτρίζει τις θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά φυσικού αερίου. Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς συνέχισαν να βελτιώνονται το 2023, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την κρίση του 2022. Το European Power Benchmark ήταν κατά μέσο όρο 57% χαμηλότερο το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Παρατηρήθηκε επίσης μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η σημαντικότερη εξέλιξη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η συνεχής πρόοδος προς την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν ποσοστό ρεκόρ 44% του ηλεκτρισμού της ΕΕ το 2023, ξεπερνώντας την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα (32%). Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή, με συνολική άνοδο 15% το 2023. Αυτή η ανάπτυξη συνοδεύεται από νέο ρεκόρ εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών, που έφτασε τα 365 TW το 2023, από 320 TW το 2022. Αντιστρόφως, η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 24% το 2023, με την παραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο να παρουσιάζει σημαντικές πτώσεις.
Ένας άλλος θετικός δείκτης είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Οι πωλήσεις έφτασαν τα 2,3 εκατομμύρια στην ΕΕ για το 2023, με μερίδιο αγοράς που έσπασε ρεκόρ στο 25% το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό τοποθετεί την ΕΕ μπροστά από τις ΗΠΑ αλλά πίσω από την Κίνα όσον αφορά την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Συμπερασματικά, οι αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ παρουσίασαν αξιοσημείωτη ανάκαμψη το 2023. Η ένωση κατάφερε να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της, να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία και να σημειώσει σημαντική πρόοδο προς ένα πιο καθαρό ενεργειακό μέλλον μέσω της αυξημένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Διαβάστε ακόμη