Η ρουμανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV Petrom πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Πρόσφατα απέκτησε μερίδιο 50% σε τρία φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 130 MW από τη Renovatio. Επιπλέον, έλαβε άδειες λειτουργίας για ξεχωριστά έργα φωτοβολταϊκών πάρκων με συνολική ισχύ 710 MW.
Αυτά τα έργα αποτελούν μέρος της στρατηγικής της OMV Petrom για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την ανάδειξή της σε ηγέτη της ενεργειακής μετάβασης. Η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού επενδύσεων των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 σε έργα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Τα νεοαποκτηθέντα έργα με τη Renovatio αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο μισό του 2024 και θα αναπτυχθούν, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν από κοινού από τις δύο εταιρείες. Αυτή η συνεργασία αποσκοπεί σε συνολική κοινή ισχύ άνω του 1,1 GW έως το 2030.
Η CEO της OMV Petrom, Christina Verchere, τόνισε τη σημασία αυτών των έργων στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας. δήλωσε ότι «έργα που μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας και των πελατών της αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της».
Ο Franck Neel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OMV Petrom, επισήμανε την αξία συνεργιών όπως αυτή με τη Renovatio. Πιστεύει ότι «συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία μας δημιουργούμε συνολικά μεγαλύτερο αντίκτυπο και συμβάλλουμε στην αλλαγή για ένα καθαρότερο περιβάλλον».
Ο Aurel Arion, CEO της Renovatio, είναι πεπεισμένος ότι η πράσινη ενέργεια που παράγουν αυτά τα έργα θα αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Τα 710 MW έργα ηλιακής ενέργειας που εγκρίθηκαν από τη Ρουμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ANRE) αποκτήθηκαν από την OMV Petrom πέρυσι από την Jantzen Renewables. Εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, αυτές οι εγκαταστάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν έως το 2026.
Συνολικά, οι επενδύσεις της OMV Petrom στην ηλιακή ενέργεια αποδεικνύουν τη δέσμευσή της στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην ανάδειξή της σε σημαντικό παράγοντα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος τους είναι να φτάσουν το 1 GW ισχύος ηλιακής ενέργειας έως το 2030.
Διαβάστε ακόμη