Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε παύση τον νόμο της χώρας για τη δέουσα επιμέλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα για δύο χρόνια, προκειμένου να ελαφρύνει το γραφειοκρατικό βάρος για τις εταιρείες έως ότου τεθεί σε ισχύ μια ευρωπαϊκή οδηγία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο νόμος της Γερμανίας για την εφοδιαστική αλυσίδα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023, απαιτεί από τις εταιρείες με προσωπικό άνω των 1.000 ατόμων να εφαρμόζουν διαδικασίες δέουσας επιμέλειας για την παρακολούθηση των προτύπων των προμηθευτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι γερμανικές εταιρείες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στο κόστος και το γραφειοκρατικό βάρος του νόμου, λέγοντας ότι βλάπτει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους.
Μια παρόμοια ευρωπαϊκή οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD) εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της ΕΕ τον Απρίλιο και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2026.
Η Γερμανία θα πρέπει να αναδιατυπώσει τον δικό της νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού μόλις τεθεί σε ισχύ ο ευρωπαϊκός νόμος.
«Μπορούμε να το σταματήσουμε. Αυτό θα ήταν το καλύτερο πράγμα. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό», δήλωσε ο Χάμπεκ σε εκδήλωση για οικογενειακές επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η αναστολή του εθνικού νόμου θα μπορούσε να είναι μια απελευθερωτική κίνηση για τις εταιρείες.
Μια τελική απόφαση για το θέμα αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες, πρόσθεσε.
Η πρόταση του Χάμπεκ έτυχε μεικτών αντιδράσεων από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών απέρριψε την πρόταση, προσθέτοντας ότι η δήλωσή του ήταν «πολύ περίεργη». «Θέλει σοβαρά ένας κορυφαίος πολιτικός των Πρασίνων να θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να κάνει το χατίρι των οικογενειακών επιχειρήσεων;», δήλωσε στο Reuters ο νομοθέτης του SPD για την εργασιακή πολιτική Μάρτιν Ρόζεμαν.
Ο νομοθέτης του FDP Carl-Julius Cronenberg χαιρέτισε την πρόταση του Χάμπεκ, λέγοντας ότι η αναστολή του νόμου θα δημιουργούσε ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται σε οικονομικά δύσκολους καιρούς.
Διαβάστε ακόμη