Μεγάλες οικονομίες πιέζουν για ένα σχέδιο που θα σταματήσει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα για νέα έργα άνθρακα. Αυτή η πρόταση του ΟΟΣΑ αποτελεί την πρώτη προσπάθεια από πολυμερή οργάνωση να περιορίσει τη χρηματοδότηση του άνθρακα, ενός σημαντικού παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο διαβούλευσης θα απαιτούσε από τις τράπεζες και τους επενδυτές να σταματήσουν να χρηματοδοτούν νέα έργα άνθρακα και εταιρείες που κατασκευάζουν υποδομές άνθρακα. Αντ’ αυτού, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ενθαρρύνονταν να χρηματοδοτήσουν τον πρόωρο τερματισμό λειτουργίας των εργοστασίων άνθρακα και να επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια για να αντικαταστήσουν την χαμένη δυναμικότητα.

Αυτή η πολιτική δεν θα ήταν νομικά δεσμευτική, αλλά θα αποσκοπούσε στον καθορισμό ενός διεθνούς προτύπου για τις επιχειρήσεις. Προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ σε θέματα όπως η παιδική εργασία έχουν υιοθετηθεί από ορισμένες εταιρείες.
Η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η ΕΕ υποστηρίζουν αυτή την πρόταση, ενώ η Ιαπωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο. Η Ιαπωνία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την ενέργειά της και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο.

Η πρόταση του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να εξασθενήσει ώστε να στοχεύσει μόνο τη χρηματοδότηση εργοστασίων παραγωγής ενέργειας ή να επιτρέψει τη γενική εταιρική χρηματοδότηση για εταιρείες άνθρακα. Αναμένεται η σύνοδος κορυφής της G7 την επόμενη εβδομάδα να επηρεάσει την τελική μορφή του σχεδίου του ΟΟΣΑ.

Επί του παρόντος, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του άνθρακα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι κυβερνήσεις σταμάτησαν να παρέχουν δημόσια χρηματοδότηση για έργα άνθρακα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν πολιτικές που περιορίζουν τη χρηματοδότηση του άνθρακα, ενώ η παγκόσμια δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο πρόωρος τερματισμός λειτουργίας εργοστασίων άνθρακα μπορεί να είναι δύσκολος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με νέα εργοστάσια άνθρακα, καθώς αυτές οι χώρες μπορεί να μην έχουν ανακτήσει το κόστος των επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη