Σε απάντηση στις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) παρέχει περαιτέρω χρηματοδότηση στις κρατικές ενεργειακές εταιρείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πελατών της EBRD, Ukrenergo, Ukrhydroenergo και Ukrnafta., σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η πρόεδρος της EBRD Οντίλ Ρενό-Μπάσο υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) σχετικά με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή ασφάλεια με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Denis Shmyhal, καθορίζοντας τα σχέδια για περαιτέρω στήριξη του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η EBRD προτίθεται να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ για τις ενεργειακές εταιρείες της Ουκρανίας, να στηρίξει την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και των υποδομών παραγωγής, να διευκολύνει την κατασκευή νέας κατανεμημένης ευέλικτης παραγωγικής ικανότητας και να εξασφαλίσει σταθερό και αδιάλειπτο εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η EBRD και η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεργαστούν για να καθορίσουν τομείς προτεραιότητας στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τη στήριξη της EBRD.

Η Τράπεζα, η οποία έχει διαθέσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο πλήρους κλίμακας εκεί τον Φεβρουάριο του 2022, έχει επανασχεδιάσει τα επενδυτικά της σχέδια για το τρέχον έτος για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν από τις πρόσφατες επιθέσεις. Η ανάπτυξη της κατανεμημένης παραγωγής ενέργειας, μεταξύ άλλων από ανανεώσιμες πηγές, και η ανθεκτικότητα του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν βασικές προτεραιότητες στη δέσμευση της EBRD με τους πελάτες του ενεργειακού τομέα.

Διαβάστε ακόμη